Hlavní obsah

Pilot airbusu se prý těsně před nehodou nemohl dostat do kabiny

Paříž/Berlín

Jeden z pilotů německého airbusu prý před nehodou opustil kabinu a již se mu nepodařilo dostat se zpět, neboť nikdo neotevíral dveře. Uvedl to deník The New York Times s odvoláním na analýzu záznamů z černé skříňky. Příčina úterní nehody, při níž ve francouzských Alpách zahynulo 150 lidí, je stále neznámá a jakékoli spekulace jsou podle vyšetřovatelů předčasné.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Záchranářské helikoptéry poblíž místa neštěstí

Článek

„Ten člověk venku lehce klepe na dveře, ale nikdo se neozývá,“ popsal deníku záznamy nejmenovaný člen vyšetřovacího týmu. „A pak udeří na dveře silněji, ale pořád žádná odpověď. Až do konce nikdo nezareagoval.“ Podle vyšetřovatele je na záznamu slyšet, že se marně pokouší vyrazit dveře.

Zda kabinu opustil kapitán, či druhý pilot, nebyl zdroj podle agentury AFP schopen specifikovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německý parlament uctil minutou ticha oběti ze zříceného airbusuVideo: Reuters

Černou skříňku zaznamenávající hovory v kokpitu objevily pátrací týmy již v den nehody a úřady hovořily o tom, že obsahuje „použitelné údaje“ a že první informace budou zveřejněny v řádu dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři se připravují na další pátrání ve francouzských AlpáchVideo: Reuters

Není jasné, co se stalo

Airbus A320 německých nízkonákladových aerolinek Germanwings nad Francií začal v úterý dopoledne náhle klesat z cestovní hladiny takřka 12 000 metrů nad mořem do dvou tisíc metrů, kde narazil do hor. Piloti nevyslali žádný nouzový signál, což učinilo francouzské řízení letového provozu.

Foto: ti, Právo

Výška a let airbusu před katastrofou

Společnost Lufthansa, jíž Germanwings patří, podle agentury Reuters o zprávě amerického deníku ví, její mluvčí však prohlásil, že ji úřady dosud nepotvrdily a že nebude o možných příčinách nehody spekulovat. Dodal, že od teroristických útoků ze září 2001 je z bezpečnostních důvodů nemožné otevírat dveře pilotní kabiny zvenčí. Na druhou stranu bývají piloti vybaveni kódem a dveře si otevřít mohou.

Policie ani vládní představitelé sice žádnou možnou příčinu tragédie nevyloučili, za nejméně pravděpodobný ale označili případný teroristický útok. Jako málo pravděpodobné vidí úřady rovněž explozi či náhlý pokles tlaku v kabině.

Záchranáři v průběhu středy nalezli první pozůstatky obětí a nyní v těžko přístupné oblasti francouzských Alp pokračují se zajišťováním místa havárie a hledáním zbývající, druhé černé skříňky s technickými údaji o letu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám