Hlavní obsah

Slunce a Měsíc si pohrály s přílivem, ve Francii čekají „stoleté vlny”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na deset tisíc lidí dorazilo do francouzského Mont Saint-Michel na severozápadě země, aby sledovali úkaz označovaný za „příliv století“. Ostrov se známým klášterem u pobřeží Normandie je jedním z míst, kde je možné pozorovat mimořádně vysoké přílivové vlny související s pátečním zatměním Slunce.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ostrov Mont Saint-Michel příliv v pátek odřízl od pevniny, nad hladinou zůstala jen přístupová cesta.

Článek

Přílivové vlny ostrov s klášterem z 11. století už v pátek úplně odřízly od pevniny. V sobotu by se hladina moře podle odhadů mohla zvednout až o čtrnáct metrů.

„Zatmění a příliv jsou navzájem propojené,“ citoval web francouzského rádia RFI oceángrafa Kevina Horsburgha. „Při zatmění musejí být Slunce, Země a Měsíc v jedné linii, což má zásadní význam pro vysoké přílivové vlny.“

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Mont Saint-Michel v pátek před přílivem, na snímku je vidět nezaplavený násep.

U Mont Saint-Michel je často možné vidět moře, které při přílivu zaplaví násep spojující ostrov s pevninou. Kvůli pátečnímu postavení Měsíce vůči Zemi je ale příliv na tomto místě vyšší než obvykle. Rekordní příliv  se očekává v sobotu večer kolem osmé hodiny.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Mont Saint-Michel obklopený mořem v pátek večer

V pátek dosáhl přílivový koeficient úrovně 118 na 120bodové stupnici. V sobotu by měl vyšplhat na 119, což je dosud nejvyšší hodnota zaznamenaná ve Francii, uvedl server The Local.

Přílivové vlny způsobené gravitační silou Měsíce tentokrát mohly být podle odborníků na pobřeží Normandie o víkendu ještě vyšší, brání tomu ale nízký tlak vzduchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelit zachytil zatmění Slunce z vesmíruVideo: ESA/ROB, Reuters

Už v pátek měla francouzská policie problémy s davy turistů, kteří se na několika místech pokoušeli dostat na vyhlídková místa blízko pobřeží, kde bylo možné večer pozorovat vzedmutou hladinu moře, uvedla agentura AFP.

Neobvyklý jev bude možné o víkendu spatřit na francouzském pobřeží Atlantiku, ale také v Británii na březích Lamanšského průlivu a Severního moře nebo například v Nizozemsku. Vysoký příliv zasáhne i břehy Kanady a Austrálie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám