Hlavní obsah

Putin nařídil bojovou pohotovost Severní flotily, cvičí se likvidace výsadku v Arktidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil Severní flotile přejít do plné bojové pohotovosti. Prověrka bojové připravenosti se týká také části Západního vojenského okruhu a vzdušných výsadkových sil, celkem 38 000 vojáků s 3360 kusy bojové techniky. Do cvičení se zapojí i 41 lodí, 15 ponorek a 110 letadel a vrtulníků.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Cvičení se účastní i vzdušné síly, na záběru bitevník Suchoj Su-25.

Článek

Zahájení šestidenního cvičení oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu v Národním centru pro otázky obrany. Prověrka bojové připravenosti začala v 8 hodin ráno moskevského času (6:00 SEČ). Má podle něj „prověřit schopnost armády zajistit bezpečnost arktického regionu”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během prověrky bude posílena skupina vojsk na Nové Zemi a v Zemi Františka Josefa. Nacvičovat budou ruští vojáci zničení uskupení nepřátelských námořních výsadkových sil. Má být také prověřena schopnost zásahu speciálních sil ve větších vzdálenostech, uvedla agentura TASS.

Podle agentury RIA Novosti Šojgu dodal, že cvičení je v plném proudu bez ohledu na reakci Západu.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Příprava munice pro bitevníky Suchoj Su-25

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo v pondělí prohlášení, v němž odsoudilo „rostoucí počet manévrů NATO u hranic Ruské federace”.

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo v pondělí prohlášení, v němž odsoudilo „rostoucí počet manévrů NATO u hranic Ruské federace”.

„Rusko je hluboce znepokojeno násobným zvýšením počtu manévrů NATO u svých hranic. Mimořádný údiv vyvolává skutečnost, že se konají na severovýchodě Evropy, který je z hlediska bezpečnosti nejstabilnější oblastí Evropy a možná celého světa,” oznámilo ministerstvo podle ČTK.

Podobná cvičení a prověrky bojové pohotovosti se konají v posledních letech už poněkolikáté, poprvé to bylo 19. února 2013. Letos se cvičení konalo u strategických raketových sil a bylo zaměřeno na prověrku zabezpečení jaderných zbraní a odvrácení teroristického útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám