Hlavní obsah

Island stáhl žádost o vstup do EU

– Reykjavík

Island ve čtvrtek stáhl svou žádost o členství v Evropské unii. S odvoláním na ministra zahraničí Gunnara Bragiho Sveinssona o tom informovala agentura AFP. Euroskeptická středopravá vláda tak po dvou letech u moci ukončila proces, který započal podáním přihlášky už v roce 2009.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ministr zahraničí Sveinsson o stažení kandidatury své země informoval Lotyšsko, které v současnosti předsedá Evropské unii, i Evropskou komisi.

Vláda premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona už v září 2013 přístupové rozhovory s EU přerušila. O úplné stažení žádosti o členství v osmadvacítce se pokusila už loni v květnu, na nátlak desítek tisíc obyvatel země požadujících referendum od tohoto kroku však dočasně ustoupila.

O vstupu Islandu do EU se začalo vážně hovořit po světové finanční krizi, která zemi přivedla skoro ke státnímu bankrotu. Přihlášku ke členství podala v červenci 2009 vláda sociálnědemokratické premiérky Jóhanny Sigurdardóttir, která v EU viděla jedinou šanci, jak dlouhodobě stabilizovat islandské hospodářství.

Ostrovní stát s asi 320 000 obyvateli je součástí schengenského prostoru bez hraničních kontrol a Evropského hospodářského prostoru.

Očekávalo se, že jednou z největších překážek na cestě Islandu do EU by představovaly spory o rozsah rybolovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám