Hlavní obsah

Boje na pobřeží Azovského moře neustávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Situace na východě Ukrajiny se po přijetí příměří zklidnila, neustávají ale boje na březích Azovského moře na přístupové cestě k přístavu Mariupol. V úterý tam separatisté ostřelovali z minometů pluk gardistů Azov. Podle kyjevského analytika Dmytra Tymčuka chtějí povstalci vytlačit vojáky od Šyrokyna vzdáleného od Mariupole zhruba deset kilometrů.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Povstalecký transportér BMP u Doněcku

Článek

Separatisté začali gardisty ostřelovat v 16.15, uvedl zástupce ministerstva vnitra Zorjan Škyrjak. Gardisté odpověděli palbou.

„Nepřítel pokračuje v přeskupování a ve výrazném shromažďování svých sil u Novoazovsku a v okolních oblastech. Kreml dál posílá teroristům těžké zbraně včetně tanků, raketometů Grad a Směrč, transportérů BTR a děl. Přijíždí i živá síla nepřítele,“ uvedl Škyrjak. Dodal, že separatisté jsou aktivní každou noc v oblastech Šyrokyna, Hnutova a Lebedyského.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté hlídají zničený terminál letiště v Doněcku Video: Reuters

Vojenský analytik Dmytro Tymčuk ve středu ráno sdělil, že se separatisté pokoušejí z oblasti vytlačit ukrajinské jednotky: „Taktické uskupení rusko-teroristických sil soustředěné v oblasti Novoazovsku se pokouší vytlačit ukrajinské síly od obce Šyrokyno.“

I podle něj separatisté z oblasti žádné těžké zbraně nestahují, ale naopak je v noci vracejí na pozice, uvedla Ukrajinska pravda.

Podle velení ukrajinské protiteroristické operace ATO bylo příměří v úterý porušeno ve více než dvaceti případech. Nejsilnější palbu hlásí obě strany z okolí Doněcku, kde podle armádního mluvčího Vladyslava Selezňova přišel v noci o život jeden ukrajinský voják a další byl zraněn. Vzbouřenci porušení klidu zbraní popírají, palbu podle nich zahájila naopak armáda. Příměří prý Kyjev porušil u Horlivky kontrolované separatisty a rovněž u obce Šyrokyne nedaleko přístavu Mariupol. Povstalci prý provokace ponechali bez odpovědi.

V pondělí si střety vyžádaly životy tři vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám