Hlavní obsah

Německý ošetřovatel zavraždil 30 pacientů, dostal doživotí

Berlín

Soud v severoněmeckém Oldenburgu poslal na doživotí do vězení někdejšího pečovatele, který úmyslným podáním vysokých dávek léků na srdce zavraždil dva pacienty. Osmatřicetiletý muž se v průběhu soudního líčení psychiatrovi přiznal k nejméně třiceti dalším vraždám, a před soudem tak pravděpodobně nestanul naposledy, napsala agentura DPA.

Článek

Kromě dvou vražd soud shledal muže vinným z dvou pokusů o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.

Ošetřovatel vraždil vážně nemocné pacienty na jednotce intenzivní péče kliniky v severoněmeckém Delmenhorstu nedaleko Brém v letech 2003 až 2005. Do žil vpravil lék způsobující vážné komplikace činnosti srdce až 90 pacientům, přiznal psychiatrovi během přelíčení. Šedesát z nich jeho počínání přežilo, třicet ale ne, proto zřejmě bude opět souzen. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie prošetřuje až 200 dalších podezřelých úmrtí na klinice v Delmenhorstu i na dalších pracovištích v severním Německu, kde muž působil.

Už v prvním procesu, kdy dostal v roce 2008 za pokus o vraždu trest vězení v délce sedmi a půl roku, existovalo podezření, že pečovatel může mít na svědomí mnohem více lidských životů. Státní zástupce ale další vyšetřování nenařídil, za což nyní sám čelí kárnému řízení.

Zdravotníka v roce 2005 přistihla při podání nepředepsaného léku kolegyně z nemocnice v Delmenhorstu. Podle státního zastupitelství původně muž pacientům vysoké dávky léků vpravoval, aby mohl dokázat, že je umí přivést znovu k životu. Později to dělal z dlouhé chvíle. Psychiatrickému znalci přiznal, že ví, že jeho činy jsou neomluvitelné, a že lituje bolesti, kterou způsobil svým obětem i pozůstalým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám