Hlavní obsah

Většina polských katolických kněží má partnerky

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současní polští duchovní zastávají jiné hodnoty než jejich předchůdci. Většina z nich nerespektuje celibát a církevní zákaz bezženství považuje za nereálný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z takřka 30 tisíc polských katolických kněží 60 procent žije nebo žilo s partnerkami a 12 až 15 procent z nich s nimi má jedno nebo víc dětí,“ řekl portálu Natemat.pl sociolog Jozef Baniak z poznaňské Univerzity Adama Mickiewicze, specialista na tuto problematiku.

„Problém sexuality duchovních, z nichž 70 procent jsou heterosexuálové a ostatní gayové nebo bisexuálové, představuje horký brambor, jejž se nikdo v katolické církvi nechce ani zlehka dotknout, aby se nepopálil,“ uvedl dále sociolog.

Seznámí se při zpovědi

Obvykle to přitom bývají ženy, kdo navazuje s duchovním první kontakt. Často se tak děje při zpovědi, v posledních letech také prostřednictvím internetu. Takové vztahy nejsou snadné nejen pro kněze, ale ani pro jejich partnerky. V katolické zemi, jako je Polsko, se nemůže ani nejbližším svěřit, že žije s knězem, nemluvě o tom, že s ním čeká nebo už má dítě. Přítelkyně kněží tak hledají podporu u žen s podobným osudem na internetu.

Polky, které otěhotněly s faráři, milují je a těší se na dítě, se na internetu ptají, co teď mají dělat. „Jestli tě skutečně miluje i on, měl by zanechat kněžského povolání, oženit se a starat se o rodinu,“ znělo jedno z doporučení.

Jiné ženy naopak neskrývají zklamání nebo až rozhořčení, že navzdory tomu, že čekaly s duchovním dítě, on jednoznačně upřednostnil církev.

„Musela jsem vychovávat syna sama. Teprve až povyrostl, přihlásil se za ministranta, aby alespoň trochu času trávil s otcem. Pokud ti to stačí, klidně to zkus,“ radila žena, která se podepsala jako Nevěřící pokušitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám