Hlavní obsah

Masivní korupce při evakuaci vrací zbídačené Ukrajince zpět do válečné zóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Korupce brzdí evakuaci Ukrajinců z ohrožených oblastí. Platí to zejména v případě, kdy se překračuje linie dotyku separatistů a vládních sil. Uvedl to ukrajinský dobrovolník Sergej Kosjak pomáhající s evakuaci.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Lidé se evakuují z města Debalceve

Článek

Kosjak informoval podle Ukrajinské pravdy o aktuálním případu, kdy kontrolní stanoviště nenechalo projet osm desítek starších lidí z Doněcku.

„Dva autobusy (70 až 80 lidí), včetně žen, dětí a starých vrátili na kontrolním stanovišti Ukrajinské armády v Kudromovce zpět. Dvě hodiny rozhovorů s ministerstvem pro mimořádné události nepřineslo žádný výsledek,“ řekl Kosjak. Problémem bylo, že evakuovaní neměli propustky.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Evakuovaná Ukrajinka si odnáší potravinovou pomoc, další na ni čekají.

Situace byla podle něj zoufalá: „Dvě hodiny lidi seděli a mrzli v autobusech. Pak přišel voják k autobusu, vypálil z automatu do vzduchu a řekl, aby odjeli. Řidiči nemohli nic dělat, než jet další dvě a půl hodiny zpět a vysadit lidi, kteří už byli morálně ubití těmi výstřely do vzduchu a nelidských zacházením.“

Podle Kosjaka je celý systém propustek prolezlý korupcí a vydíráním. „Místa, kde se vydávají propustky, jsou přeplněna lidmi, kteří stojí ve frontě několik dní.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský uprchlík s potravinovým lístkem

Ani propustky ale neřeší vše, podle Kosjaka je za každou osobu a vozidlo potřeba na kontrolním stanovišti zaplatit od 50 do 450 hřiven (cca 45 až 405 korun), což je sice částka nevysoká, ne však za válečné situace. Průměrná měsíční mzda v zemi činí 4000 hřiven, průměrný důchod činí 695 hřiven, ovšem Kyjev zastavil na podzim výplatu penzí a sociálních dávek v oblastech okupovaných separatisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám