Hlavní obsah

Porošenko: Dohoda o ukončení války je ohrožena

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že dohoda o ukončení války na východě země je „značně ohrožena” vzhledem k těžkým bojům, které krátce před plánovaným zahájením platnosti příměří svádějí ukrajinští vojáci s proruskými povstalci. Příměří má začít platit v sobotu ve 23:00.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Porošenko obvinil Rusko, že v posledních hodinách "významně vystupňovalo" ofenzivu navzdory dohodě o příměří dosažené ve čtvrtek na summitu Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie v Minsku. Také Spojené státy vyjádřily silné znepokojení nad zprávami o dodávkách těžkých zbraní z Ruska na východní Ukrajinu.

Podle agentury AFP si páteční střety, v nichž se separatisté a armáda snažili na poslední chvíli o co největší územní zisky, vyžádaly 28 mrtvých - zahynulo 16 civilistů a 12 vojáků.

Nejtěžší boje se vedou o strategické město Debalceve. Náměstek ukrajinského ministra obrany prohlásil, že rebelové chtějí před zahájením příměří "vztyčit svou vlajku" nad Debalcevem a klíčovým přístavním městem Mariupol. "Ukrajina očekává stupňování napětí a přijímá veškerá nutná opatření, aby na tuto situaci byla schopna reagovat," dodal.

Konflikt si od dubna vyžádal už více než 5300 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám