Hlavní obsah

Kapitán Costy Concordie dostal šestnáct let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trest šestnácti let a jednoho měsíce ve vězení dostal před italským soudem kapitán výletní lodi Costa Concordia Francesco Schettino. Je podle verdiktu vinen ze zabití 32 lidí, kteří při nehodě u ostrova Giglio před třemi lety zemřeli, uvedla agentura ANSA.

Kapitán Schettino se u soudu sám dojal k slzámVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Proces trval devatenáct měsíců a skončil v italském Grossetu ve středu odpoledne. Schettinovi hrozil až 26letý trest. On sám celou dobu tvrdil, že je nevinen. Dostal také pětiletý zákaz velet lodi a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce, uvedla agentura Reuters.

Schettino byl obviněný z mnohonásobného zabití a opuštění lodi před tím, než bylo evakuováno 4 200 lidí na palubě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

54letý Schettino se při své závěrečné řeči snažil soud přesvědčit, že na potopení lodi nenese hlavní vinu. Tvrdil, že se stal obětním beránkem a že vyšetřovatelé chtěli veškerou odpovědnost svalit na něj.

Nové videozáznamy ukazují chaos a hrůzu na palubě ConcordieVideo: Novinky/Reuters

„Je těžké nazývat životem to, co teď musím prožívat já,” řekl kapitán v slzách a dodal, že i on v osudný den 12. ledna 2012 také částečně zemřel. [celá zpráva]

Obžaloba tvrdě kritizovala to, jak se Schettino při havárii choval. Loď podle ní zavedl příliš blízko k pobřeží. Costa Concordia kvůli tomu narazila na skálu, která trup protrhla. Zemřelo 32 lidí. Podle obžaloby se choval jako „lehkomyslný idiot“.

Jediný obžalovaný

Podle prokuratury kapitán nepřímo způsobil smrt 32 lidí, kteří nezahynuli kvůli nárazu na útes, ale kvůli „chaosu, prostojům a chybám“ při následné evakuaci. Potápějící se loď navíc opustil mezi prvními, ačkoli jako kapitán měl být tím posledním, kdo z paluby odejde.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havarovaná loď Costa Concordia Video: Reuters

Schettino byl jediným obžalovaným. Původně měli před soudem stanout i další lodní důstojníci, ti se ale procesu vyhnuli díky tomu, že s prokuraturou uzavřeli dohodu o vině a trestu.

Právě tuto skutečnost kritizovali obhájci kapitána Schettina. Tvrdili, že to bylo kolektivní selhání posádky lodi a podíl na vině za katastrofu by měli nést také ostatní.

Luxusní výletní parník Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě ztroskotal u italských břehů v noci 13. ledna 2012, když najel na mělčinu a částečně se převrátil. Vrak 290 metrů dlouhé lodi byl z blízkosti ostrova Giglio. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám