Hlavní obsah

Na demonstraci Pegidy v Drážďanech přišly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Několik tisíc lidí se v pondělí večer v Drážďanech připojilo k protiislámské demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Jejich počet tak mnohonásobně překonal účastníky nedělní demonstrace pořádané odpadlíky z Pegidy. Podle rozhlasové stanice MDR se ale neblíží k počtu 17 tisíc osob, které přišly na protestní shromáždění před dvěma týdny.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Na demonstraci Pegidy v Drážďanech přišly tisíce lidí.

Článek

Na demonstraci Pegidy před kostelem Frauenkirche vystoupil mimo jiné spoluzakladatel hnutí Lutz Bachmann, který se na konci ledna postaral o skandál svými fotkami, na nichž byl namaskován jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Další mluvčí při svých vystupováních prohlašovali, že islám nemá v Německu místo a že politici ustupují levicovým extremistům, když kritizují postoje Pegidy.

Jako zvláštní host na demonstraci promluvila žena, kterou organizátoři označili jako "Anastasii z Ruska". Ve svém projevu uvedla, že německá politika zastupuje americké zájmy, a vyzvala kancléřku Angelu Merkelovou, aby přestala mluvit o ruské anexi Krymu jako o porušení mezinárodního práva.

Kostel Frauenkirche není po dobu demonstrace Pegidy osvětlený. Správa kostela zdůvodnila vypnutí osvětlení tím, že si nepřeje, aby tento symbol saské metropole sloužil jako kulisa pro demonstraci.

V neděli se v Drážďanech asi 500 lidí zúčastnilo demonstrace, kterou svolalo hnutí Přímá demokracie pro Evropu (DDfE), které se vydělilo z Pegidy. DDfE se s původním hnutím rozešlo kvůli sporům s Bachmannem a kvůli snaze distancovat se od odnože Pegidy v Lipsku, v níž se podle německého tisku ve velké míře angažují členové krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD).

Reklama

Výběr článků

Načítám