Hlavní obsah

Slovenští poslanci dostanou za více funkcí jeden plat

Právo, ivi
Soči/Bratislava

Slovenští poslanci a představitelé samosprávy, kteří vykonávají několik veřejných funkcí, budou pobírat pouze jeden plat. Za další funkce jim vznikne nárok na odměnu v maximální výši minimální mzdy. Rozhodl o tom slovenský parlament.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Premiér Robert Fico

Článek

Pro vládní návrh hlasovali i někteří opoziční poslanci. Opatření se vztahuje například na poslance, kteří zároveň zastávají několik veřejných funkcí. Zákonodárci tak pobírají mzdu poslance, ale také v plné výši platy primátorů či starostů. „Dosavadní právní stav byl dlouhodobě předmětem nespokojenosti a kritiky ze strany veřejnosti,“ odůvodnil tento krok premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie).

Organizace Transparency International Slovensko v této souvislosti upozornila, na skutečnost, že poslanci vykonávající více funkcí současně často chybí na jednání parlamentu i na hlasování. „V průměru vynechají o pět procent hlasování víc než ostatní poslanci,“ uvedla organizace.

Opoziční poslanec Miroslav Beblavý zákon podpořil, domnívá se ale, že by poslanec z další veřejné funkce neměl mít žádný příjem, ani minimální mzdu.

Minimální mzda na Slovensku činí 380 eur (10 500 Kč). Základní mzda poslance slovenského parlamentu činí 1961 eur (54 500 Kč) plus různé příplatky a nezdaněné paušální náhrady. Plat zákonodárců se na Slovensku nezvyšuje od roku 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám