Hlavní obsah

Český poradce skončí v rumunském vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunsko
Aktualizováno

Rumunský kasační soud definitivně poslal do vězení za korupci dva exministry a osm úředníků a ekonomických poradců, včetně českého finančníka a poradce Michala Šušáka. Dopustili se průmyslové špionáže.

Článek

Šušák vyfasoval podle rumunské televize Romania TV trest v délce čtyř let a osmi měsíců. Desetiletý trest z prosince 2013 za průmyslovou špionáž mu byl snížen. Byl odsouzen za předávání tajných údajů ke zvýhodnění určitých účastníků privatizačních řízení.

Jako manažer společnosti Crédit Suisse First Boston se podílel na privatizaci několika strategických podniků včetně petrochemické společnosti Petrom,energetické firmy Electrica Muntenia Sud a společností Romaero a Romteloecom.

Skupina se snažila dostat k tajným informacím o strategických firmách, které pak chtěla využít při jednáních o privatizaci. Hlavním podezřelým byl další člen této firmy, Bulhar Stamen Stančev, který dostal nejvyšší trest.

Odsouzeni byli i bývalí ministři hospodářství a obchodu Codrus Seres za velezradu na čtyři roky a osm měsíců  a komunikací a informačních technologií Zsolt Nagy na pět let a dva měsíce.

Bude se bránit ve Štrasburku

Šušák řekl, že je rozsudkem překvapen a šokován, jeho celé znění ale ještě nemá k dispozici. Očekává, že rumunská strana rozsudek pošle do 30 dní. "Odvolávat se budu, ale bohužel to už nejde v Rumunsku. Právníci tedy připravují odvolání k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku," řekl  Šušák ČTK.

V Rumunsku je stále podnikatelsky zainteresován, spoluvlastní tam společnost Carpaterra Capital Partners. "Její činnost jsme utlumili z investičních důvodů. Nenašli jsme na rumunském energetickém trhu vhodnou příležitost," dodal.

Šušák v minulosti pracoval také jako ředitel české investiční společnosti PPF Investments a manažer CS Group. Jako generální ředitel PPF Investments působil do konce roku 2006. V roce 2008 se rozhodl odejít a věnovat se soukromému podnikání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám