Hlavní obsah

Vmísit se do davu a vraždit. Kvůli výhrůžkám zrušili protiislámskou demonstraci v Drážďanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Brusel
Aktualizováno

Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) v neděli zrušilo pravidelnou pondělní demonstraci v Drážďanech. Na poslední bylo 25 000 lidí. Islamisté vyhrožovali organizátorovi těchto shromáždění Lutzovi Bachmannovi, uvedla DPA. Krátce poté, co ji zrušili pořadatelé, ji kvůli nebezpečí útoku zakázala německá policie.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Berlínské Hlavní nádraží

Článek

Podle informací policie dostali extremisté pokyn, aby se vmísili mezi demonstranty, a "mohli tak zavraždit jednu osobu z organizačního týmu". V jednom příspěvku na komunitní síti Twitter byla také demonstrace Pegidy označená za "nepřátelskou vůči islámu".

V pátek se objevilo varování zahraničních tajných služeb, že by demonstrace mohla být terčem teroristického útoku. O možnosti atentátu na Pegidu se zmiňoval časopis Der Spiegel, když psal o varování zahraničních tajných služeb Německu, že hrozí útoky na berlínské a drážďanské nádraží. [celá zpráva]

"Proto považujeme za nezodpovědné vystavovat naše sympatizanty a naše město nevypočitatelnému riziku," vysvětlili představitelé Pegidy, proč ruší pondělní pochod.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Demonstrace odpůrců islamizace v Drážďanech se nenesla jen pod německými vlajkami.

Protiislámské demonstrace pořádá Pegida od podzimu. Účast na nich stále roste. Po zmasakrování redakce Charlie Hebdo tam v pondělí přišlo 25 000 lidí, což byl rekordní počet. Marně naléhali němečtí politici, aby tam lidé nechodili, protože Pegida je netolerantní. [celá zpráva]

Slepá řecká stopa

Čtyři osoby, které v sobotu zadržela řecká policie v souvislosti se zátahem belgických úřadů proti islamistům, podle všeho nemají s extremisty v Belgii nic společného. Podle agentury AP to v sobotu večer naznačil belgický federální vyšetřovatel Eric van der Sypt.

Podle něj informace, jež dostala belgická strana od řeckých úřadů, ukazují, že mezi zadrženými a islámskými radikály údajně chystajícími teroristické útoky v Belgii není žádná spojitost. Původně se spekulovalo o tom, že Řekové dopadli mimo jiné belgického organizátora plánovaných atentátů. [celá zpráva]

Ve Francii prodloužili o 48 hodin vazbu devíti z 12 lidí zatčených v oblasti Paříže kvůli možnému podílu na terorismu. Tři ze čtyř zadržených žen jsou už na svobodě, ve vazbě zůstává podle francouzských soudních zdrojů osm mužů a jedna žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám