Hlavní obsah

Muslimský hrdina z košer obchodu ukryl rukojmí v chladírně, spletli si ho s teroristou

– Paříž

Po sociálních sítích se několik dní po teroristických útocích v Paříži šíří vyprávění o hrdinství některých rukojmích. Největší pozornost přitahuje příběh čtyřiadvacetiletého muslimského prodavače supermarketu s košer potravinami původem ze západoafrického Mali Lassany Bathilyho, který zachránil nejméně šest zákazníků, když jim pomohl ukrýt se v chladicí komoře.

Foto: Repro bfmtv.com

Muslimský prodavač supermarketu s košer potravinami Lassana Bathily

Článek

"Skupinka zákazníků spatřila, že do obchodu vstoupil ozbrojenec a zahájil palbu, a reflexivně prchla po schodišti do suterénu, aby se ukryla. Bylo jich šest, včetně ročního dítěte," uvedl místní představitel Malik Yettou. "Pomohl jim přitom prodavač Lassana Bathily, který je schoval do bezpečí," dodal.

"Když seběhli dolů, otevřel jsem dveře chladicí komory, zhasl jsem tam a vypnul chlazení. Vpustil jsem je dovnitř a zavřel jsem dveře. Řekl jsem jim, aby byli zticha, že půjdu pryč," vylíčil mladý muž, kterého televize BFMTV označila za "malijského muslima".

Prodavač informoval policii

Bathily poté použil výtah na zboží, s jehož pomocí se dostal ven z obchodu, a mohl tak policistům poskytnout cenné informace o tom, co se v supermarketu děje. Ti ho sice zpočátku bezprostředně po jeho úniku z obchodu považovali za útočníka, naštěstí se vše po zhruba půl hodině vysvětlilo.

Ukrytí lidé byli díky mobilním telefonům v kontaktu se světem venku, a tak se nakonec dozvěděli, že na teroristu zaútočili policisté a zneškodnili ho. Když vyšli ven, všichni Bathilymu děkovali. Fotografie mladého černocha nadepsaná "malijský muslim" se krátce poté začala šířit na Twitteru jako symbol jednoty lidí stojících proti terorismu.

Podle deníku The Daily Telegraph se v chladicí komoře ukrývala mezi jinými také Sarah Bittonová se svým jedenáctiměsíčním dítětem. Média v pátek zveřejnila dramatické snímky, na nichž je vidět, jak po boku ozbrojených policistů prchá z obchodu Hyper Cacher s miminkem sevřeným v náručí.

Foto: Profimedia.cz

Ženu s dítětem, drženou jako rukojmí v košer obchodě, odvádějí policisté.

Po osvobození se Bittonová, dcera majitele košer řeznictví v belgickém Uccle, svěřila zdravotníkům se svými obavami z podchlazení kojence. To se však nepotvrdilo, podle zdravotníků bylo dítě "v pořádku, zdravé", mělo zarůžovělé tvářičky a normální tělesnou teplotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

Chtěl zastřelit útočníka, zbraň byla zaseklá

Smutným hrdinou přepadení supermarketu byl naopak jeden ze zákazníků Yohan Cohen, který dříve v obchodě pracoval, aby ušetřil na svatbu, již plánoval se svou snoubenkou. Cohen si všiml, že terorista nechal jednu ze zbraní položenou na prodejním pultu, zatímco pušku kalašnikov držel v rukou. [celá zpráva]

Cohen ležící zbraň popadl a namířil na útočníka Coulibalyho. Ten ale podle všeho zbraň odložil, protože se zasekla. Rukojmí stiskl spoušť, výstřel se však neozval. Coulibaly mu vzápětí vpálil kulku do hlavy.

"Policisté uvedli, že terorista vyhrožoval, že zabije tříletého chlapce, a Yohan se ho pokusil zastavit. Popadl teroristovu zbraň, ale než dokázal vystřelit, útočník ho na místě usmrtil ranou do hlavy," řekl bratranec Yonatan izraelskému serveru Ynetnews o Yohanovi, který se společně s dalšími třemi muži stal obětí teroristy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám