Hlavní obsah

Vrahy z redakce Charlie Hebdo zastřelili při útěku, zemřel i útočník z košer obchodu

– Paříž • Aktualizováno

U městečka Dammartin-en-Goële zahájili v pátek před pátou hodinou odpoledne francouzští policisté útok na tiskárnu, kde drželi bratři Saïd a Chérif Kouachiové rukojmí. Útok začal, když se pokusili oba utéci. Policie je zabila a rukojmí osvobodila. Policie hned poté zasáhla i v košer obchodě v Paříži, část rukojmích byla osvobozena, ale podle Reuters čtyři zemřeli. Muž, který je zajal, byl zabit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

 
Článek

Podle agentury AFP jsou zabiti jak dva bratři, kteří zaútočili na redakci satirického týdeníku, tak i muž, který vtrhl do košer obchodu v Paříži. Jeho smrt už dříve oznámil Le Monde.

Prezident François Hollande potvrdil zprávy, že při zásahu v košer obchodě v Paříži zahynuli kromě útočníka také jeho čtyři rukojmí. Se zprávou o čtyřech obětech přišla agentura Reuters, která se odvolala na francouzskou policii. AFP uvedla, že další čtyři rukojmí byli těžce zraněni, ale jsou mimo nebezpečí smrti. Podle tvrzení médií se v obchodu před Coulibalym ukryli ve sklepní místnosti čtyři lidé s miminkem.

Coulibaly, který před smrtí telefonicky hovořil s televizní stanicí BFM, uvedl, že v obchodě jsou již čtyři mrtví lidé a dalších 17 osob včetně dítěte a osmi žen.

Hollande ocenil i výkon policie, zejména „odvahu a efektivitu všech policistů, kteří se podíleli na dnešní operaci“. Řekl, že je na ně hrdý: „Zachránili životy a neutralizovali teroristy, kteří vraždili.”

Teroristé se pokusili utéci

V tiskárně v Dammartinu, kde se ukrývala dvojice podezřelých atentátníků na redakci časopisu Charlie Hebdo, byla nejprve slyšet střelba z automatických zbraní, pak se ozvalo několik výbuchů. Podle listu Guardian se bratři Kouachiovi pokusili o riskantní útěk z tiskárny. Když vyběhli z úkrytu, začali střílet po policistech, kteří palbu opětovali.

Foto: francouzská policie, Reuters

Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

Palba se ozvala před pátou odpoledne krátce poté, když se těžce vyzbrojení příslušníci protiteroristického oddílu vydali k budově tiskárny.

Zahájení akce francouzských speciálních sil v Dammartinu krátce poté potvrdil AFP také oficiální zdroj. Ze vzduchu ji kryly vrtulníky.

Foto: Prefecture de Police, ČTK/AP

Amedy Coulibaly

Jeden z obyvatel řekl Libération: „Slyšel jsem 45 sekund dlouho silnou přestřelku. Pak bylo čtyři minuty ticho a náhle se ozvala velká exploze.“ Z budovy tiskárny následně začal stoupat kouř.

Podle zdrojů listu Libération byli při zásahu zraněni tři policisté.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Speciální jednotka francouzské policie při útoku na obchod s košer potravinami v Paříži. V levé části fotografie je vidět dým.

Tvrzení Guardianu napovídá, že krátce před útokem zástupce ministerstva vnitra řekl, že základem je udržet dialog: „To může trvat dlouhou dobue, hodiny, možná dny.”

Akce v Paříži

Zhruba ve stejnou dobu začal policejní zásah v Paříži. Důvodem bylo, že Amedy Coulibali pohrozil, že zabije rukojmí, pokud policie zasáhne v Dammartinu.  V místě košer obchodu bylo slyšet pět velkých explozí. Poté vtrhli policisté do obchodu a později z něj vyšli ven.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Člen speciální jednotky francouzské policie před obchodem s košer potravinami v Paříži

Podle deníku Le Monde byl i útočník v pařížském košer obchodě zabit. Podle zdroje deníku Libération byli při akci zraněni čtyři muži zákona.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Policisté organizují odchod rukojmích z košer obchodu v centru Paříže

„Sanitky přijíždějí odevšad k Hyper Cacher,” uvedl zpravodaj Libération. „V hasičském autě se otevřela stanice první pomoci,” dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Dammartin-en-Goele se ozývá střelbaVideo: Reuters

Bratři Chérif a Saïd Kouachiovi, kteří se ukrývali v tiskárně v obci Dammartin-en-Goële, jsou podezřelí, že ve středu vyvraždili pařížskou redakci Charlie Hebdo.

Podle francouzského ministerstva vnitra bylo kvůli zadržování rukojmí v pařížském Porte de Vicennes a v Dammartinu nasazeno 80 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám