Hlavní obsah

Islámští teroristé vystříleli v Paříži redakci satirického magazínu, 12 mrtvých

– Paříž • Aktualizováno

Tři muži ozbrojení útočnými puškami a granátometem napadli ve středu v Paříži redakci satirického magazínu Charlie Hebdo. Úřady potvrdily 12 mrtvých. Útočníci jsou na útěku. Prezident François Hollande útok odsoudil jako teroristický čin, ozbrojenci při něm chválili Alláha. V Paříži byl vyhlášen nejvyšší bezpečnostní stupeň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

 
Článek

„Stříleli na každého, je to skutečný masakr,“ vylíčil policejní zástupce Contento Rocco, jenž potvrdil, že bylo zabito deset novinářů. Dalšími dvěma oběťmi byli policisté.

Útok se podle serveru deníku Libération podařilo nafilmovat reportérovi agentury First Lines. (video ZDE) Útočníci na něm křičí: „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Svědkové také popsali, že ozbrojenci byli oděni od hlavy k patě v černém, ale zásobníky měli v barvě khaki.

Foto: ČTK/AP

Zraněný v péči ošetřovatelského personálu před budovou kanceláří francouzských satirických novin Charlie Hebdo.

Na internetu se také objevily fotografie útočníků střílejících na jednoho z policistů, který leží neozbrojený na zemi. (Snímky jsou ke zhlédnutí ZDE, ZDE a ZDE.)

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karikatura vůdce IS al-Bagdádího zveřejněná na TwitteruVideo: Reuters

Redakce Charlie Hebdo byla plná kvůli naplánované poradě v den vydání nového čísla, uvedl Libération.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři odvážejí jednoho ze zraněných při střelbě v pařížské redakci satirického magazínu Charlie Hebdo.

„Na sídlo Charlie Hebdo v 11. pařížském obvodu okolo 11.30 hod. zaútočili dva muži ozbrojení kalašnikovem a granátometem,“ uvedla bezprostředně po útoku policie pro server Libération. Policisté vyslaní na místo se podle prohlášení dostali s útočníky do přestřelky, ti však unikli v přistaveném autě.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Fotografie zveřejněná na sociálních sítích ukazuje jeden z policejních vozů před sídlem redakce s rozstříleným čelním sklem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu v Paříži těsně po útoku ozbrojencůVideo: Reuters

Policista Rocco později upřesnil, že útočníci byli tři a další jejich komplic čekal v autě, v němž pak ujeli. Vůz později u Porte de Pantin v severovýchodní části Paříže opustili a ukradli jiný, jehož řidiče propustili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na francouzské ambasádě v Berlíně stáhli vlajky na půl žerdiVideo: Reuters

Francouzská vláda nařídila armádě, aby střežila veřejné prostory.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policisté ohledávají místo střelby.

Zavraždili šéfredaktora a karikaturisty

Francouzská prokuratura potvrdila dvanáct mrtvých. Mezi oběťmi jsou dva policisté a další nejméně tři byli podle agentury AFP zraněni. Zraněných je celkem nejméně devět, pět z nich je v kritickém stavu.

Mezi oběťmi jsou podle zdrojů Libération a AFP i šéfredaktor Charb (vlastním jménem Stephan Charbonnier) a karikaturista Jean Cabut. Charb byl kvůli karikaturám proroka Mohameda v roce 2013 na seznamu nejhledanějších lidí ze strany organizace Al-Káida. Zabiti byli podle AFP i další dva karikaturisté Bernard Verlhac, známý jako Tignous, a Georges Wolinski.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časopis jmenoval proroka Mohameda šéfem vydání, vypálili mu redakciVideo: Reuters

Na místo podle francouzských sdělovacích prostředků dorazil prezident François Hollande, který na 14. hodinu svolal mimořádné zasedání vlády. Podle Hollandea se jedná o teroristický čin. Policistům se však povedlo zachránit čtyři desítky životů, uvedl prezident.

Podle Hollandea se bezpečnostním složkám v uplynulých týdnech podařilo odhalit hned několik teroristických spiknutí. „Budeme s těmito hrozbami bojovat a útočníky potrestáme,“ prohlásil.

Foto: Profimedia.cz

Policisté a hasiči uzavřeli okolí pařížského sídla redakce satirického magazínu Charlie Hebdo, kde při střelbě zahynulo 11 lidí.

Úřady v Paříži vyhlásily nejvyšší bezpečnostní stupeň, zatímco po útočnících se intenzivně pátrá.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Po střelbě islámských teroristů je po smrti 10 novinářů a dva policisté.

Pobuřovali karikaturami

Muži údajně telefonovali do redakce dvacet minut před útokem. Není jasné, zda telefonát souvisel s poslední zprávou Charlie Hebdo na Twitteru, jíž byla karikatura šéfa radikálního hnutí Islámský stát abú Bakra Bagdádího.

Satirický týdeník Charlie Hebdo se v minulosti opakovaně stal terčem útoků kvůli provokativnímu obsahu. Když v roce 2012 zveřejnil karikatury proroka Mohameda, uzavřela Francie preventivně své zastupitelské úřady v zahraničí.

O rok dříve útočníci vypálili redakci kanceláře, protože jmenovala Mohameda svým šéfredaktorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám