Hlavní obsah

Konvoj s troskami malajsijského letadla dorazil do Nizozemska

– Haag

Konvoj osmi nákladních automobilů vezoucích trosky malajsijského letounu, který v polovině července sestřelili na východní Ukrajině, v úterý odpoledne dorazil na nizozemskou vojenskou základnu Gilze-Rijen. Vyšetřovatelé tu podle agentury AP zbytky letadla znovu zdokumentují, naskenují a roztřídí. Plánují prý také v hangáru části Boeingu 777 znovu sestavit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky boeingu sestřeleného nad Ukrajinou dorazily do NizozemskaVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo s pasažéry na letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se zřítilo 17. července. Většina obětí byli nizozemští občané. Podle dosavadních výsledků vyšetřování stroj zasáhla raketa země-vzduch, odpálená pravděpodobně z povstaleckého území na východní Ukrajině.

Vyšetřování zatím nedospělo k jednoznačnému závěru, kdo je viníkem tragédie, hlavní podezření však padá na proruské separatisty. Vzbouřenci ale jakýkoli podíl na neštěstí, při kterém zahynulo všech 298 cestujících, odmítají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Kamióny s troskami letadla

Asi 50 příbuzných obětí neštěstí bylo přítomno příjezdu konvoje přímo na základně Gilze-Rijen na jihu Nizozemska. Vyšetřování bude pro veřejnost uzavřené, pozůstalí si budou ale podle AFP moci trosky letadla prohlédnout.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Přeprava trosek letadla

Tým nizozemských expertů zahájil odvoz trosek z východní Ukrajiny v polovině listopadu. Celou akci komplikovala pokračující střelba mezi ukrajinskou armádou a povstalci, a musela tak být opakovaně přerušována. Na průběh nakládání dohlíželi také pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám