Hlavní obsah

V Německu se objevila ptačí chřipka u ptáka ve volné přírodě

– Berlín

Německé úřady v sobotu oznámily druhý případ napadení virem ptačí chřipky H5N8. Opět se vyskytl ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko na severovýchodě Německa, ale tentokrát u ptáka ve volné přírodě. Kmen H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi.

Foto: Phil Noble , Reuters

Ilustrační foto

Článek

První případ výskytu H5N8 v Německu byl potvrzen 4. listopadu, a to na drůbeží farmě v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Nakaženo bylo kolem 5000 ptáků.

"Poprvé byl vir H5N8 potvrzen u volně žijícího ptáka v Meklenbursku-Předním Pomořansku," oznámil německý ministr zemědělství Christian Schmidt. "To posiluje podezření, že divocí ptáci mají spojitost s případy v Meklenbursku-Předním Pomořansku a také v Nizozemsku a Británii," dodal ministr.

Ptačí chřipka se v poslední době objevila v Německu, Nizozemsku a Británii. V Nizozemsku, kde infekce postihla tři farmy během jediného týdne, dnes úřady preventivně utratily 8000 kusů drůbeže, aby zabránily dalšímu rozšíření nákazy.

Schmidt řekl, že Německo a Nizozemsko úzce spolupracují s cílem předejít možnému rozšíření viru a zjistit jeho původ. Testy ukázaly, že viry, které se objevily v Evropě, jsou podobné těm, které letos decimovaly drůbeží hejna v Jižní Koreji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám