Hlavní obsah

EU měla chránit kosovské politiky před stíháním za korupci

Justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) čelí nařčení, že opakovaně ignorovala vyšetřování korupčních případů, v nichž figurovali přední kosovští politici. Ve své připravované knize to podle britského listu The Guardian uvádí někdejší šéf ekonomického oddělení EULEX Andrea Capussela.

Článek

Kosovská média minulý týden informovala o podezření, že hlavní žalobkyně mise, Češka Jaroslava Novotná, vzala úplatek za zastavení stíhání v nejméně třech případech. [celá zpráva]

Nová šéfka diplomatické služby EU Federica Mogheriniová slíbila, že do Kosova vyšle nezávislého vyšetřovatele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Capussely je případ jen vrcholkem ledovce. Capussela rozebral 15 velkých případů, v nichž EULEX vznesl obvinění. Tvrdí, že sedmi z nich se mise začala zabývat až na nátlak zvenčí, a také poukázal na to, že pouze čtyři případy skončily odsouzeními, takže za šest let působení mise nebyla v průměru ročně vznesena ani tři obvinění a každý rok padlo v průměru jediné odsouzení. Potrestáni podle Capussely byli jen druhořadí lidé. Vysocí představitelé spojovaní se stejnými zločiny stíháni nebyli.

EULEX, který dohlíží na justiční systém Kosova od jeho osamostatnění, má přitom rozsáhlé pravomoci k vyšetřování a stíhání v závažných případech týkajících se válečných zločinů, organizovaného zločinu a korupce.

„Když zvážíme, jak jsou v Kosovu rozšířeny politická korupce a organizovaný zločin, pak jsou tyto výsledky závažně nedostatečné,“ uvedl Capussela.

Podle něj v nejméně osmi známých případech existují „věrohodné a dobře zdokumentované důkazy naznačující závažné zločiny“, ale EULEX v nich žádné obvinění nevznesl nebo dokonce ani nezahájil vyšetřování.

„Pasivita, kterou EULEX prokázal, potvrdila zdánlivou nedotknutelnost elity,“ napsal Capussela. Výsledkem je podle něj nárůst korupce a organizovaného zločinu za dobu působení EULEX.

Jsme mnohem úspěšnější, hájí se úřad

Podle Capussely by případů poslaných k ledu mohlo být mnohem víc, protože jen po předchozí misi OSN UNMIK jich EULEX zdědil přes tisíc.

S Capusselovými závěry souhlasí nejmenovaný kosovský vyšetřovatel. Guardianu řekl: „Jsou lidé, kteří zabíjejí, a prochází jim to díky UNMIK a EULEX.“ Dodal, že druhá mise je horší, protože její vedení se dostalo do těsného vztahu s vládou premiéra Hashima Thaçiho. „Politická elita a EULEX splynuly. Jsou neoddělitelní. Zákony jsou jen pro chudé,“ poznamenal.

Capussela říká, že svoji analýzu zaslal EULEX, ale nedostal odpověď. Mluvčí EULEX však Guardianu řekla, že žalobci mise „pracují na těch nejzávažnějších případech – válečných zločinech, zločinech terorismu, obchodování s lidmi, korupci, organizovaném zločinu atd.“. Mise podle ní dosáhla „20 verdiktů v oblasti organizovaného zločinu, obchodování s lidmi a lidskými orgány, 43 verdiktů v oblasti boje s korupcí a 30 verdiktů u válečných zločinů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám