Hlavní obsah

Ostuda se šíří do světa. O sprostém Zemanovi píší v Německu i v Austrálii

Vulgarismy českého prezidenta Miloše Zemana v živém rozhlasovém vysílání se rozletěly do světa. Všimly si jich velké tiskové agentury Bloomberg a AFP a informovaly o nich přední deníky v Německu, Velké Británii, USA i Austrálii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman v tradičních Hovorech z Lán pro Český rozhlas

Článek

Zeman se prezentoval jako duchovní nástupce prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. S odkazem na něj také po Václavu Havlovi oživil rozhlasový pořad Hovory z Lán, připomněl německý list Die Welt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Doposud tyto rozhovory probíhaly relativně civilizovaně,“ podotkl deník a vysvětlil, že Zemanovi v minulosti nedělalo potíže urážet například novináře. Nedělní Zemanovy poznámky však podle Weltu působily jako bomba.

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

Deník upozornil na pobouření, které prezident opakovanými vulgaritami vyvolal, ale také na vlnu parodií na Zemanův výstup. Po sociálních sítích se kupříkladu šíří video, v němž jsou sestříhané prezidentovy výroky zasazeny do hudby kapely Modern Talking. Snímek tvůrci překřtili na Dirty Talking čili Sprostá mluva.

Die Welt článek uzavírá poznámkou, že není vyloučené pozastavení Hovorů z Lán, „dokud nebude mít Zeman nástupce. Seriózního nástupce“.

V USA připomněli i virózu

Vulgarismů českého prezidenta si všimli v zámoří. List The Washington Post mimo jiné připomněl, že Zeman, který se za výroky neomluvil, je znám nejen občasnou jadrnou mluvou, ale i hojnou konzumací alkoholu. Oživil přitom kauzu Zemanovy „virózy“ při vyzvedávání korunovačních klenotů a v internetové verzi připojil video z ceremoniálu s výzvou čtenářům, aby sami posoudili, jestli byl prezident opilý, anebo měl chřipku. Agentura AFP, jejíž zprávu převzala také americká televize ABC, dodala, že alkohol musel Zeman omezit na naléhání lékařů.

Zeman nebyl u klenotů ve formě. Viróza, řekl HradVideo: Česká televize ČT24

Zpráva také upozornila na to, že někteří v souvislosti se Zemanovým chováním znovu zpochybnili přínos přímé prezidentské volby.

Také v Austrálii Miloš Zeman „zaujal“. List Sydney Morning Herald převzal článek z The Washington Post. V úvodu stojí: „Prezident Miloš Zeman má být tváří České republiky, momentálně ale v popředí stojí jeho ústa a ostuda, kterou způsobila.“

To podle předního britského deníku The Daily Telegraph Zeman šokoval. List to hlásá hned v titulku svého článku, stejně tak svoji zprávu o kauze pojmenovala agentura Bloomberg.

Zatímco Telegraph kromě jiného uvedl, že prezident si za své vystoupení vysloužil také kritiku premiéra Bohuslava Sobotky, Bloomberg připomněl, že Zeman využívá mandát přímo volené hlavy státu k posílení role prezidenta v systému s převahou parlamentu a vlády. Upozornil, že loni obešel zákonodárce a proti jejich vůli postavil vlastní prozatímní vládu Jiřího Rusnoka.

Anketa

Měl by se prezident Miloš Zeman omluvit za vulgarity pronesené v rozhlasových Hovorech z Lán?
Ano
53,7 %
Ne
46,3 %
Celkem hlasovalo 38978 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám