Hlavní obsah

EU chce po Británii navíc dvě miliardy, Cameron platit nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Velkou Británii popudil požadavek Evropské unie na zaplacení dalších zhruba 2,1 miliardy eur (57,8 miliardy Kč) do evropského rozpočtu, k čemuž Evropská komise dospěla po zhodnocení vývoje ekonomik členských zemí za poslední období.

Foto: ČTK/AP

Britského premiéra Davida Camerona požadavek Evropské komise očividně rozladil.

Článek

„Nikdy tu nebylo, aby vám najednou přistál účet na dvě miliardy eur. Takové chování je nepřijatelné. Ten účet 1. prosince platit nehodlám, to se prostě nestane," prohlásil na tiskové konferenci po jednání summitu EU v Bruselu očividně rozladěný britský premiér David Cameron, který se o věci dozvěděl teprve ve čtvrtek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Současně však ministerský předseda připustil, že v EU se příspěvky členských zemí mohou určitým způsobem zvyšovat či snižovat podle výkonu ekonomiky. Výše nynější částky je ale prý jen odhadem a komise by měla rychle odpovědět na otázku, jak přesně k němu došla. Ministři financí EU se podle něj musejí mimořádně sejít, aby o věci diskutovali.

Cameron jednal o společném tlaku na Evropskou komisi se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem. Jeho země by měla do evropského rozpočtu v rámci vyrovnání zaplatit druhou nejvyšší částku. Britský premiér míní, že spojence má i například v Italech, Řecích i dalších zemích.

ČR má dvacet miliónů dostat

Podle nejmenovaného představitele Evropské komise citovaného listem The Daily Telegraph ale jde o automaticky požadovanou platbu, proti které Londýn nic nezmůže. Brusel označuje revizi evropského rozpočtu na základě vývoje HDP jednotlivých zemí za čistě technickou věc, kterou činí pravidelně.

To potvrdil i odcházející předseda Evropské komise José Manuel Barroso, když v pátek odpoledne uvedl, že proces jasně zakotvují pravidla, která členské země přijaly. Částka, kterou by měla Británie doplatit, byla podle Barrosa spočítána přesně.

"Chápu znepokojení, které to vyvolalo v Londýně. Ale každý, kdo se podívá objektivně a čestně na pravidla přijatá členskými zeměmi, musí přijmout, že k podobným rozhodnutím někdy dochází," řekl Barroso.

Související téma:

Foto: , Novinky

Česká republika by v rámci tohoto vyrovnání naopak měla obdržet přibližně 21,7 miliónu eur. Předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale zároveň připomněl, že Česko letos čeká vyšší odvod do evropského rozpočtu. "Počítáme s tím, že by se to v zásadě mělo zkompenzovat," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám