Hlavní obsah

Lukašenko kritizoval ruský zábor Krymu, hájil celistvost Ukrajiny

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko velmi ostře zkritizoval postup Ruska na Ukrajině a anexi Krymu. V rozhovoru pro televizní stanici Euronews prohlásil, že Minsk nemá zájem na porušování územní celistvosti Ukrajiny, samostatnost donbaských „lidových republik” neuzná a s ruským záborem Krymu nesouhlasí.

Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

"Měnit svévolně hranice cizího státu je nepřípustné," řekl Lukašenko, který se ve sporu mezi Kyjevem, separatisty a Moskvou snaží vystupovat jako prostředník. Běloruská metropole od počátku září už dvakrát hostila jednání takzvané kontaktní skupiny, z něhož vzešel závazek zastavení palby. Příměří platí už přes měsíc a navzdory lokálním bojům je obě strany dodržují.

Lukašenko v rozhovoru řekl, že tvrzení Moskvy o dávné příslušnosti Krymu k Rusku je nesprávné. "Podle této logiky by Rusko muselo Kazachstánu a Mongolsku odevzdat většinu svého území, které svého času ovládali mongolští a tatarští chánové," prohlásil běloruský prezident.

Lukašenko adresoval do Moskvy svou kritiku dva dny před příjezdem šéfa Kremlu Vladimira Putina do Minsku. Nejvyšší představitelé Běloruska, Ruska a Kazachstánu budou v běloruské metropoli jednat o prohloubení integračního procesu v rámci Euroasijské hospodářské unie.

Týž den se v Minsku uskuteční i každoroční vrcholná schůzka postsovětského Společenství nezávislých států (SNS). Ukrajinská delegace na summit SNS přicestuje, kdo bude v jejím čele, ale zatím nebylo oznámeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám