Hlavní obsah

Audit v bundeswehru odhalil průšvihy za miliardy eur

DPA, vpl

Přesně 140 problémů a rizik v zakázkách pro německou armádu odhalil audit konsorcia vedeného poradenskou firmou KPMG objednaný ministerstvem obrany. Auditoři si vzali pod lupu devět velkých zakázek v celkové hodnotě 57 miliard eur (1,5 biliónu korun) a ve zprávě poukázali na smlouvy, které jsou pro stát z různých důvodů nevýhodné.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová

Článek

„Velké projekty mají několikaleté zpoždění a prodražují se. Chyba je na straně zbrojního průmyslu, ale také na naší. Na tak velké zakázky nemáme dost odborníků,“ prohlásila ještě před zveřejněním auditu ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Jako příklad rekordního zpoždění list Süddeutsche Zeitung (SZ) uvedl bojový vrtulník Tiger. „Projekt s 212 stroji pro bundeswehr začal v roce 1984 v německo-francouzské spolupráci, pak se přidalo Španělsko. Studená válka skončila, měnily se požadavky na helikoptéry i náhradní díly. První exempláře však byly vybaveny tak, že armáda musela ihned objednávat náhradní díly,“ napsal SZ.

Německá armáda už od roku 2003 čeká na dodání velkého transportního letadla Airbus A400M.

Šéfka sebeobrany, rýpla si média

Teprve v létě vyšlo najevo, že stroje nebudou dodány ani letos v listopadu. Bundeswehr tudíž musí pro stahování lidí i výzbroje z Afghánistánu používat ukrajinské a ruské velkokapacitní stroje.

Ministryně je už delší dobu vystavena kritické palbě. Předminulý týden se reportéři SZ dostali ke zprávě inspektorů jejího resortu.

„Z 22 palubních vrtulníků Sea Lynx Mk88A, určených na hledání ponorek, přepravu nákladů a záchranné mise, není v současnosti provozuschopný ani jeden. V červenci v plášti ocasní části helikoptéry Sea Lynx na palubě fregaty Lübeck našli asi dvaceticentimetrovou trhlinu,“ prozradil SZ.

Von der Leyenová posléze zkusila vykroužit záchranné piruety. „Doopravdy mě mrzí, že se bundeswehr dává do souvislosti s výrazem šrot,“ svěřila se nedělníku Bil dam Sonntag. Odpovědnost za tristní stav části techniky podsunula svým předchůdcům.

Nejen opozice zvedá varovně prst

„To, co se dělo celá léta, nelze řešit jednou ranou a nepochybně se tím budu zabývat další roky,“ hájí se politička – členka vládních křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Činí tak alibisticky, ale přesto tak usilovně, že ji část médií okamžitě překřtila na ministryni sebeobrany. Protože kromě ekonomie vystudovala i medicínu, sáhla k lékařskému slovníku: „Diagnózu znám. Uzdravení se však neobejde bez navýšení prostředků.“

Nejen opozice, ale i politici koaliční sociální demokracie (SPD) mají von der Leyenové za zlé, že nechala zajít věci příliš daleko. „Volání po přidání peněz není ničím jiným než výrazem bezmoci,“ upozornila Katrin Göringová-Eckardtová, šéfka poslanecké frakce opozičních Zelených ve Spolkovém sněmu. „Bundeswehr nepotřebuje přisypat peníze. Zachrání ho konec chaosu.“

„Místo takřka divadelních představení by měla začít tím, že si udělá pořádek jak v armádě, tak mezi dodavateli. Tam je ještě spousta bílých míst,“ doporučoval Rainer Arnold, mluvčí frakce SPD pro obrannou politiku.

Také vlivný Svaz daňových poplatníků bije na poplach. „Stav ozbrojených sil je katastrofální a nakládání s penězi sporné,“ kritizoval jeho šéf Reiner Holznaget s tím, že loni ministerstvo nevyčerpalo 1,8 miliardy eur (49,5 mld. korun) na výzbroj, ale překročilo náklady na platy a administrativu.

Co odhalili inspektoři
helikoptéry Sea King: z 22 strojů lze nasadit do akce tři
vrtulníky Sea Lynx: z 22 není akceschopný ani jeden
helikoptéry CH 53: z 83 je na nasazení připravených 16
letadla Eurofighter: ze 109 je na akce připravených 42
letadla Tornáda: z 89 může do akce 38

Reklama

Výběr článků

Načítám