Hlavní obsah

Snowden dostane alternativní Nobelovu cenu

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden a šéfredaktor britského listu The Guardian Alan Rusbridger se podělí o letošní alternativní Nobelovu cenu. Oznámila to ve středu podle agentury DPA ve Stockholmu Nadace Ceny za správný život.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

Nedotovaná Cena za správný život, známá spíše jako alternativní Nobelova cena, je udělována za aktivity v oblasti boje s chudobou, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.

Snowden toto čestné ocenění dostane za to, že "s odvahou a kompetencí odhalil bezpříkladný rozsah státního sledování, které porušuje základní demokratické procesy a ústavní práva", zdůvodnila své rozhodnutí švédská nadace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cenu obdrží také Rusbridger, jehož deník informace o praktikách amerických tajných služeb zveřejnil.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Šéfredaktor Guardianu Alan Rusbridger

Alternativní Nobelovu cenu založil filantrop a aktivista Jakob von Uexküll v 70. letech minulého století s myšlenkou, že zaměření klasických Nobelových cen je příliš omezené a diskriminující osoby z nezápadních zemí.

Pokusí se ho dostat do Švédska

Von Uexküll ve středu řekl, že vítězové byli pozváni na slavnostní předávací ceremonii, která se má uskutečnit 1. prosince ve Stockholmu. Není však jisté, zda se Snowden, jenž přebývá v ruském azylu, bude moci dostavit. "Zahájíme příslušná jednání se švédskou vládou a jeho právníky o možném zajištění jeho účasti," řekl von Uexküll agentuře AP.

Letošní laureáty nadace oznámila o den dřív, než plánovala, protože informace o vítězích unikly do švédské televize SVT.

Snowden, jenž byl údajně nominován také na skutečnou Nobelovu cenu za mír, je v Rusku od loňska, kdy novinářům předal dokumenty vynesené z americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). Ve vlasti byl za únik dokumentů obviněn a hrozí mu až 30 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám