Hlavní obsah

Šéf Pravého sektoru hrozí ozbrojeným pochodem na Kyjev

– Kyjev

Na Ukrajině to vře i v řadách bývalých spojenců. Mezi šéfy ukrajinského ministerstva vnitra a velitelem Pravého sektoru Dmytrem Jarošem došlo k ostrému sporu. Vůdce nacionalistů je v neděli dokonce obvinil z „kontrarevoluce” a pohrozil ozbrojeným pochodem na Kyjev.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš

Článek

Ministr vnitra Arsen Avakov tvrdí, že Jaroš si hraje na Robina Hooda a žene své stoupence do záhuby. Napětí mezi ukrajinskými bezpečnostními složkami a Pravým sektorem, jehož aktivisté sehráli značnou roli při pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče, trvá už řadu měsíců.

Roznětkou se stala březnová smrt Jarošova bojového druha Oleksandra Muzyčka, který v ukrajinském městě Rivne zahynul po zásahu policejní střelou. Muzyčko byl stíhán kvůli vážným kriminálním činům, v sousedním Rusku měl pověst brutálního vraha.

Po vypuknutí proruského povstání na východě Ukrajiny vyslal Jaroš do boje proti vzbouřencům své ozbrojené oddíly, které jen volně podléhají velení ukrajinské armády. Proruští radikálové označují oddíly Pravého sektoru za "nacistické hordy, které se nezastaví před ničím". Pro Moskvu je spojenectví Pravého sektoru s ukrajinskou vládou důkazem o krajně pravicové orientaci kyjevských politiků.

Ministru vnitra došla trpělivost

Avakovovi ale podle ukrajinských médií došla trpělivost. V sobotu vydal prohlášení, v němž Jaroše obvinil, že nahrává ruské propagandě a za cenu lidských životů si buduje vlastní pověst neohroženého bojovníka. „Už bylo dost hry na Robina Hooda a zneužívání důvěry vlastenců, z nichž se stává potrava pro děla," uvedl ministr.

Bojové oddíly Pravého sektoru označil za nelegální bandy, které bojují bez pravidel a mimo zákon. „Pro koho Jaroš pracuje?" uzavírá své prohlášení Avakov. Vůdce Pravého sektoru dal na vědomí, že zápas s ministerstvem vnitra nevzdá. Prezidentu Petru Porošenkovi zaslal poselství, v němž ho vyzývá, aby na ministerstvu zavedl pořádek.

„Pokud nebudou naše požadavky splněny, během 48 hodin odvoláme naše jednotky z fronty a zahájíme pochod na Kyjev. Pochodové kolony Pravého sektoru se vydají na cestu v plné zbroji," napsal Jaroš. Avakova označil za vůdce "vnitřní kontrarevoluce".

Auto naložili granáty až po střechu

Podle zpráv ukrajinských médií tajná služba SBU v minulých dnech provedla několik razií v kancelářích Pravého sektoru a řadu lidí zatkla. Ve Lvově podle ukrajinského serveru Gazeta policisté zabavili automobil Pravého sektoru plně naložený granáty, pistolemi a útočnými puškami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám