Hlavní obsah

Británie chystá kuriózní daň, od bohatých chce vybírat předem

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bohatí Britové upadnou do podezření, že se pokoušejí najít kličky, jak své příští pozůstalé zbavit zaplacení dědické daně, může je stát donutit k platbě ještě za jejich života. Podle deníku The Independent zvažuje tento kuriózní krok britský úřad pro příjmy a cla (HMRC). Dokonce už předložil příslušný návrh ke konzultacím.

Foto: Profimedia.cz

Alžbětinské sídlo v hrabství Cornwall. Ilustrační snímek

Článek

Mluvčí HMRC sdělil listu The Daily Telegraph, že opatření by se týkalo jen „velmi malého počtu“ velmi bohatých lidí a použilo by se jen v případě odhalení „záměrných akcí“ s cílem vyhnout se zaplacení daně. Fondy a programy, „které jsou legitimně užívány velkou většinou lidí“, by tím prý postiženy nebyly.

Vzápětí však zazněla kritika plánovaného kroku. „Panují obavy, že úřad sahá k velmi agresivnímu postoji a nahání strach rodinám, jež se podílejí na legitimním plánování daní, jež se používá mnoho let. Znepokojuje mne, že tato rozsáhlá akce může mít nezamýšlené důsledky,“ uvedl Stuart Phillips z firmy Private Office, jež radí při „optimalizaci“ daní.

V Británii se platí čtyřicetiprocentní dědická daň z majetků v hodnotě 325 tisíc liber (zhruba 11,5 miliónu korun) a více. Majetky v nižší hodnotě zdaňovány nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám