Hlavní obsah

Turecký premiér Erdogan vyhrál volby a stane se prezidentem

Ankara
Aktualizováno

Tureckým prezidentem se stane dosavadní premiér Recep Tayyip Erdogan, který zvítězil v nedělním prvním kole voleb. Oznámil to turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Šedesátiletý Erdogan, který vládne zemi více než 11 let, bude prvním tureckým prezidentem zvoleným v přímé volbě.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Recep Tayyep Erdogan zdraví své příznivce v Istanbulu

Článek

V reakci na své vítězství prohlásil, že národ dal najevo svou vůli. Více hodlá říci až po sečtení všech hlasů.

Volební komise oficiálně potvrdila, že Erdogan 51,96 procenta hlasů. Triumfoval tak už v prvním kole. "Předseda AKP a premiér Turecka Recep Tayyip Erdogan se stal prvním lidmi zvoleným prezidentem," napsal Bozdag na svém twitterovém účtu.

Erdogan si udržoval velký náskok před kandidátem opozice Ekmeleddinem Ihsanogluem, který obdržel 38,33 procenta hlasů.

Vyhrál i přes protesty proti jeho autoritářství

Favorizovanému premiérovi dávaly průzkumy šanci získat až 60 procent hlasů. Nejvýraznější turecký politik za dlouhá desetiletí v poslední době čelil kvůli autoritářskému způsobu uplatňování moci a islamizaci země řadě protestů.

Erdogan v neděli po odevzdání hlasu v asijské části Istanbulu zdůraznil, že lidé činí důležité rozhodnutí "pro tureckou demokracii a pro budoucnost země".

Opozice nenašla dostatečně charizmatického kandidáta, který by se premiérovi postavil. Sedmdesátiletý Ihsanoglu, někdejší generální tajemník Organizace islámské spolupráce a mezinárodně uznávaný znalec islámské kultury, podle průzkumů neměl šanci Erdogana ohrozit. Opozice se zároveň obávala možných volebních manipulací, které mohly premiérův triumf usnadnit.

Šéfka skupiny pozorovatelů OBSE Aasa Lindestamová řekla, že hlasování ve volebních místnostech, které kontrolovala, proběhlo hladce. Agentura Dogan uvedla, že v provincii Sanliurfa na jihovýchodě země byl zatčen muž, který chtěl odevzdat hned několik hlasů pro Erdogana. Na policejní stanici se pak údajně propukly potyčky mezi zástupci vládní strany a opozice.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ihsanoglu vyzval k jednotě a také tvrdil, že už bylo hlášeno několik nesrovnalostí z volebního procesu. Někteří lidé prý fotografovali své už označené hlasovací lístky mobilními telefony. Je prý možné, že pak tyto fotografie prokazování přízně vůči určitým politickým stranám. Ihsanoglu uvedl, že proto bude vznesena oficiální stížnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám