Hlavní obsah

Separatisté na východě Ukrajiny udržovali morálku mužstva i popravami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Separatisté operující na východě Ukrajiny neváhali k udržení morálky využívat i popravy. V rozhovoru s britskou BBC to v sobotu uvedl poradce povstalců Igor Druz. Podle jeho slov měly popravy „zabránit chaosu”.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"V některých případech, za stavu nouze, jsme prováděli popravy zastřelením, abychom zabránili chaosu. V důsledku toho jsou naše jednotky, ty, které se stáhly ze Slavjansku, vysoce disciplinované," prohlásil Druz, jenž je poradcem šéfa povstaleckých oddílů Igora Strelkova a mluvčím povstalců v Doněcké oblasti.

Slavjansk byl důležitým opěrným bodem povstalců, minulý měsíc však toto město dobyla zpět ukrajinská armáda. Podle BBC se odhaduje, že konflikt na východě Ukrajiny připravil o život již více než 1500 lidí.

Druz tvrdí, že povstalci chtějí vytvořit sociálně zodpovědný stát, který by bránil křesťanské hodnoty. Současnou ukrajinskou vládu, která se v únoru chopila moci a sesadila tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče, pokládá za "naprosto nelegitimní".

"Tito lidé se dostali k moci vraždami a ozbrojeným převratem. Nyní páchají válečné zločiny," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám