Hlavní obsah

Polští vlastenci chroupou jablka, aby naštvali Putina

– Varšava

Ruský zákaz dovozu polských jablek, považovaný nad Vislou za odvetu za polskou podporu prozápadní orientace Ukrajiny, odstartoval mezi Poláky akci Jez jablka, naštveš Putina! S ideou vyrukoval ekonomický časopis, vzápětí se přidala i další média.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ruské embargo jen tak neskončí. Jezme tolik jablek, kolik se dá,“ burcoval list Gazeta Wyborcza a nabádal ke „spotřebitelskému vlastenectví“, ku prospěchu výrobců v nouzi, státu i Poláků samých.

„Jablka jsou zdravá – a ta polská zvláště chutná. Díky Putinovi budeme zdraví!” usoudil jeden přispěvatel internetového fóra, na kterém se zveřejňují fotografie podporující kampaň.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Domácí hospodyňky nabízejí recepty nejen na jablečný závin, ale i jablečné polévky, knedlíky, koláče či bábovky. Přibývá také výzev k vládě, aby snížila daně z moštu, protože v kapalné podobě se prý dá přebytku ovoce zbavit nejlépe.

Nespokojenci naopak láteří, že hryzat do kyselého jablka by měli hlavně ti politici, kteří jezdili povzbuzovat kyjevské demonstranty ke svržení tamního proruského prezidenta či prosazovali protiruské sankce.

Rusové věděli, co bude Poláky bolet

Ruský zákaz, který platí od dnešního dne, se vztahuje také na polské zelí, hrušky, meruňky, višně, třešně, broskve, nektarinky, švestky, kdoule a trnky – ať čerstvé, či mražené. Kreml dobře ví, co Varšavu bude bolet. Ruský trh je pro polské sadaře klíčový, loni podle serveru newsru.com do rusko-bělorusko-kazašské celní unie vyvezli ovoce za více než půl miliardy dolarů (přes 10 miliard korun), a lví podíl připadal na Rusko.

Více než polovinu z úrody v polských sadech dosud pojídali Rusové. Sotva se každý Polák vybičuje k tomu, aby snědl „navíc“ 15 kilogramů plodů polských jabloní. Zatímco za komunismu statisticky průměrný „pan Kowalski“ snědl 25 kilogramů jablek za rok, loni to bylo jen 14 kilogramů.

Čeští ovocnáři v posledních třech letech vyvezli do Ruska ve větším množství pouze jablka v roce 2012 v hodnotě asi šesti miliónů korun. Od té doby jsou podle ministerstva zemědělství vývozy spíše v řádech desítek tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám