Hlavní obsah

Přístup k troskám boeingu na Ukrajině je zaminovaný

Kyjev

Mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se ve středu opět nemohli dostat k troskám malajsijského boeingu. Separatisté je na jednom kontrolním stanovišti zastavili a poslali zpět. Podle mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady Andrije Lysenka separatisté přístup k troskám zaminovali.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky malajsijského boiengu nejsou nijak střeženy.

Článek

„Stáhli tam velké množství těžkého dělostřelectva a zaminovali přístup do oblasti,“ řekl Lysenko a podle Ukrajinské pravdy dodal, že to znemožňuje práci mezinárodních expertů, kteří chtějí začít práci a zjistit příčiny pádu Boeingu 777.

Lysenko doplnil, že separatisté jsou obklíčeni a budou nuceni záhy složit zbraně a odejít. Zdůraznil ale nebezpečnost min: „Zůstane tu hrozba min, která zdrží přístup do oblasti, kam spadlo letadlo.“ Uvedl, že oblast se odminuje, ale to může nějakou dobou trvat: „Zatím negarantujeme bezpečnost v této oblasti.“

Pozorovatelé OBSE ve středu vyrazili z Doněcka ve dvou vozidlech. Podle BBC zatím není jasné, zda ještě dnes podniknou další pokus. Jeden z povstaleckých vicepremiérů Andrej Purgin totiž dříve veřejně ujistil o ochotě rebelů zajistit bezpečnost expertů a pustit je k troskám.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ukrajinec míjí trosky havarovaného boeingu.

Uvedl to poté, co se v úterý objevil e-mail, v němž separatisté pohrozili zrušením spolupráce s OBSE, neboť nejedná nestranně. Vedení separatistů ale pravost e-mailu popřelo. [celá zpráva]

Ukrajinské jednotky v posledních dnech pokračovaly v postupu do oblasti, kam letoun dopadl.

Zajištění přístupu k troskám letounu by podle ukrajinského prezidenta mělo patřit k tématům čtvrtečních jednání v Minsku se zástupci Ruska a OBSE.

Zahraniční vlády, jejichž občané při neštěstí zahynuli, kritizují, že místo dopadu letounu není zajištěné a že se dosud nepodařilo najít všechny pozůstatky obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám