Hlavní obsah

Boeing sestřelila raketa země-vzduch, našly ji radary

Aktualizováno

Spojené státy ve čtvrtek v noci potvrdily domněnku, že Boeing 777 malajsijských aerolinek byl sestřelen. Jeden z radarových systémů našel u místa neštěstí střelu země-vzduch, vypálenou těsně předtím, než letadlo na východě Ukrajiny spadlo. Uvedla to CNN. Na palubě zemřelo všech 298 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky Boeingu 777 jsou rozeseté na ploše patnácti kilometrůVideo: Reuters

 
Článek

Další z radarů zaznamenal tepelnou stopu ve chvíli, kdy bylo letadlo zasaženo. Úřady nyní analyzují dráhy letu, aby zjistily, odkud byla raketa vypálena.

Předpokládá se, že k jejímu odpálení byl použit systém Buk. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Že byl letoun sestřelen, řekl i americký viceprezident Joe Biden. Podle něj byl stroj „smeten z oblohy”, ačkoliv USA ještě neznají všechny podrobnosti.

Letoun spadl nedaleko ukrajinských hranic s Ruskem

Teorii sestřelení podpořil ve svém vystoupení i malajsijský premiér Najib Razak, který řekl, že letadlo neinformovala řídicí věž o žádných potížích. „Musíme zjistit a také zjistíme, co přesně se stalo. Žádnou stopu nenecháme netknutou,” řekl Razak.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Systém na odpalování raket Buk

Malajsijský dopravce v reakci na výtky, proč letoun směřoval do Asie přes rizikové území, uvedl, že trasa přes východní Ukrajinu byla Mezinárodní organizací pro civilní letectví (ICAO) prohlášena za bezpečnou.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Hořící trosky letounu Boeing 777

Ruský prezident Vladimir Putin se mezitím nechal slyšet, že za incident je plně odpovědná Ukrajina, protože se stal na jejím území.

Národnost pasažérů
Nizozemsko154
Malajsie43 (včetně 15 členů posádky)
Austrálie27
Indonésie12
Velká Británie9
Německo4
Belgie4
Filipíny3
Kanada1
není známo41

Americký prezident Barack Obama mluvil telefonicky s ukrajinským protějškem Petro Porošenkem. Shodli se, že všechny důkazy musí zůstat na území Ukrajiny a nehodu by měl vyšetřit mezinárodní tým.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Boeing 777 malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinské vesnice Hrabove.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám