Hlavní obsah

Ukrajinské město bombardovalo neznámé letadlo, Kyjev mluví o provokaci

Kyjev
Aktualizováno

Neidentifikovaný letoun v úterý bombardoval ukrajinské město Snižne, ze kterého nedávno vytlačily ukrajinské síly separatisty. Uvedla to Ukrajinska pravda s odvoláním na Národní bezpečnostní radu.

Foto: Reuters

Ukrajinská armáda koncentruje své síly kolem Doněcka a Luhanska

Článek

„Dnes asi kolem sedmé neznámé letadlo bombardovalo město Snižne v Doněcké oblasti. Bomby dopadaly přímo na hlavní ulici ve městě, na Leninovu třídu,“ řekl mluvčí Národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Podle něj se zatím zjišťují škody a případné oběti.

„Ranní nálet na Snižne je cynická a krvavá provokace, která má diskreditovat ukrajinské vojáky,“ dodal Lysneko a naznačil tak nepřímo, že může jít o akci Ruska, protože separatisté letectvo nemají.

Vzbouřenci podle agentury Interfax tvrdí, že útočil ukrajinský letoun. Podle nich odpálil na město s asi 45 000 obyvateli pět raket. „Ve městě je mnoho zraněných, přesný počet však ještě není znám, teprve se začalo s odklízením trosek," napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na místní zdravotníky.

Podle serveru LifeNews zahynulo deset civilistů, jiné zprávy hovoří o čtyřech mrtvých.

Sestřel antonovu

Ukrajina tvrdí, že Rusko stálo i za pondělním sestřelením transportního Antonovu An-26. Ředitel ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko uvedl, že pro to má důkazy. Zatím je ale nezveřejnil.

Ukrajinský ministr obrany Velerij Heletej uvedl, že stroj letěl ve výši 6,5 kilometru, což je příliš vysoko na to, aby mohl být sestřelen ruční protiletadlovou střelou, jaké mají separatisté. Podle něj stroj sestřelila buď ruská raketa země vzduch Pancir, nebo raketa CH-31 vypálená z ruské stíhačky.

Speciální jednotce ukrajinské armády se v úterý podařilo nalézt a přepravit do bezpečí čtyři členy posádky. Potvrdil to v Kyjevě mluvčí ukrajinské protiteroristické operace Vladislav Selezňov. Upřesnil zprávu předsedy nacionalistické strany Svoboda Oleha Ťahnyboka, který oznámil, že se podařilo zachránit pět letců.

Další dva členy posádky podle Selezňova zadržují proruští radikálové, osud zbylých dvou vojáků je nejasný. Podle pondělního tvrzení vzbouřenců jsou v jejich rukou čtyři členové posádky sestřeleného letadla. Byli prý převezeni k výslechu do ukrajinského města Krasnodon, které je pod kontrolou separatistů. Na palubě bylo osm lidí.

Další oběti bojů

Střety na východě Ukrajiny si za posledních 24 hodin vyžádaly šest obětí z řad vojáků a 13 raněných, uvedl Lysenko. Ostřelováno bylo 16 kontrolních stanovišť ukrajinské armády.

Generální prokuratura uvedla, že vyšetřuje 1300 trestných činů souvisejících s terorismem a sabotážemi. Podezřelých je celkem 450.

139 lidí včetně šesti Rusů bylo z těchto důvodů zadrženo a proti 135 dalším byla uplatněna „jiná preventivní opatření”.

Prokuratura také vyšetřuje 21 protiústavních činů, mezi něž patří i vyhlášení Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám