Hlavní obsah

Šéf polské kliniky, který odmítl provést potrat, byl propuštěn

– Varšava • Aktualizováno

Pro potrat se osmatřicetiletá Polka rozhodla, když její lékař zjistil, že by se jí dítě narodilo s vážným postižením. Porodník a zároveň šéf kliniky Bogdan Chazan ale sveřepě trval na dalších vyšetřeních. Ta se ale natolik protáhla, že legální zákrok už nebylo možné podstoupit. Žena porodila dítě s poškozeným mozkem. Chazan nakonec dostal vyhazov.

Foto: ČTK/AP

Katolický lékař Bogdan Chazan mezi svými zastánkyněmi.

Článek

O rozhodnutí varšavské starostky propustit katolického lékaře informovala ve středu agentura AP.  Případ byl v Polsku ostře sledován. Chování ředitele kliniky kritizovali nejen zástupci organizací bojujících za lidská práva, ale také řada lékařů.

Hájil se „doložkou o svědomí”

Chazan se přitom odvolával na "doložku o svědomí". Ta mu sice umožňuje provedení zákroku odmítnout, zahrnuje ale i zákonnou povinnost předat případ jinému lékaři.

Potraty jsou v Polsku zakázány s výjimkou několika zákonem povolených případů - například pokud je plod poškozený nebo těhotenství ohrožuje zdraví ženy.

Kardinál lékaře podpořil

Za odvolaného ředitele se postavil varšavský kardinál Kazimierz Nycz: "Je to strašlivý precedens, který postihuje práva nejen katolíků, ale všech lidí." Zákony by se podle něj měly změnit, aby se za svědomí netrestalo. Vybídl také věřící, aby přispěli do sbírky na pokutu 70 000 zlotých (asi 465 000 Kč), kterou byla mezitím nemocnice za Chazanova pochybení potrestána.

"Kdyby profesor Chazan viděl život, který pomohl zachránit, asi by změnil názor," řekl televizi TVN porodník Romuald Debski z nemocnice, kde těžce postižené dítě nakonec přišlo na svět.

Profesor Chazan se nevyjádřil, je na dovolené. Jeho právník řekl, že se proti propuštění může odvolat.

Chazan je jedním z tří tisícovek polských zdravotníků a mediků, kteří se podepsali pod prohlášení víry, hlásající "přednost práva božího před lidským" a potřebu "čelit nelidským ideologiím moderní civilizace".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám