Hlavní obsah

V pedofilní síti v Británii měli být i poslanci a ministři

Novinky, rei
Londýn

Britské úřady znovu zahájily vyšetřování údajného zneužívání dětí vysoce postavenými osobnostmi z politiky v 80. letech minulého století. Jeden z bývalých pracovníků státního úřadu pro ochranu dítěte tvrdí, že důkazy hovoří o zapojení nejméně 20 prominentních osobností včetně tehdejších poslanců a ministrů.

Foto: Profimedia.cz

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová oznámila zřízení dvou nových vyšetřovacích komisí.

Článek

„Mocná elita“ pedofilů se podle Petera McKelvieho dopouštěla toho „nejhoršího druhu“ zneužívání. Podle něj existují důkazy o zapojení vysokých politiků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řekl bych, že mluvíme o více než dvaceti lidech a mnohem větším počtu lidí, kteří o tom věděli a nic s tím nedělali, i když mohli,“ prohlásil McKelvie.

Dodal, že někteří podezřelí už zemřeli. Oběťmi byli podle něj většinou chlapci, které si předávali jako „kusy masa“.

Opakovaná vyšetřování bez výsledků

Podezření nejsou nová, datují se do 80. let, i když se některé případy měly stát ještě o dvacet let dříve. Nově se jimi bude zabývat vyšetřovací komise parlamentu a také komise vedená ředitelem dětské charity NSPCC Peterem Wanlessem, oznámila v pondělí ministryně vnitra Theresa Mayová.

McKelvie se podílel na vyšetřování v polovině 90. let. V centru pozornosti se tehdy ocitl samotný ředitel Národního úřadu pro dítě Peter Righton, kterého později odsoudili za distribuci dětské pornografie. Podle McKelvieho však dnes již zesnulý Righton nebyl zdaleka špičkou ledovce, policie se o to ale nezajímala.

Krabice plné dokumentů

Přitom už v roce 1983 předal poslanec za konzervativce Geoffrey Dickens tehdejšímu ministru vnitra Leonu Brittanovi dokumenty o údajných nezákonných sexuálních aktivitách politiků. Loňské vyšetřování zjistilo, že důležité informace skončily u policie, zbytek dokumentů byl zničen, což bylo tehdy běžné.

McKelvie upozornil, že policie má stále sedm krabic dokumentů včetně korespondence Rightona s dalšími pedofily, mezi nimiž mají být důkazy.

Sérii nových vyšetřování podnítilo předloňské odhalení o zneužívání dětí bývalým hvězdným moderátorem televize BBC Jimmym Savilem. Policie od té doby obvinila množství lidí. Minulý týden byl v té souvislosti odsouzen někdejší populární moderátor a zpěvák Rolf Harris. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám