Hlavní obsah

Soud možná vynese rozsudek, zda Babiš byl, či nebyl agentem StB

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Závěrečnými řečmi ve čtvrtek pokračuje u bratislavského soudu přelíčení ve věci žaloby českého ministra financí Andreje Babiše na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Není vyloučeno, že soudkyně vynese rozsudek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš se od roku 2012 domáhá verdiktu, že ho komunistická Státní bezpečnost (StB) neprávem evidovala coby agenta s krycím jménem Bureš.

ÚPN na Slovensku spravuje archivní dokumenty StB. Ústav u soudu předložil několik archivních svazků týkajících se agenta Bureše. Odborný pracovník českého Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek u soudu vypověděl, že spisy StB týkající se agenta Bureše působily autenticky. „Podle mého přesvědčení byl evidovaný oprávněně,“ uvedl Schovánek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zaměstnanec ÚPN Jerguš Sivoš u soudu uvedl, že evidence spisů a později svazků týkajících s tohoto případu byla vedena v souladu s interními normami ministerstva vnitra ČSSR.

Zpráva není pravdivá

Soud vyslechl i několik bývalých příslušníků StB, kteří vypovídali ve prospěch Babiše. Bývalý důstojník StB Július Šuman před soudem popřel, že by v 80. letech získal Babiše ke spolupráci s StB jako agenta. „Zpráva o získání agenta Bureše není pravdivá,“ uvedl Šuman. Bývalý důstojník StB Andrej Kuľha u soudu uvedl, že archivní svazky vedené na Babiše poukazují pouze na nevědomou spolupráci.

Babiš se osobně zúčastnil pouze prvního stání u soudu a vědomou spolupráci s StB popřel. „Je to od začátku zmanipulované. Nikdy jsem nic nepodepsal,“ uvedl Babiš při odchodu ze soudu. Připustil, že jako pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex přicházel s příslušníky StB do styku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám