Hlavní obsah

Bůh má přednost před pacientem, deklarovaly tisíce polských lékařů

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská média kritizují krok více než tří tisíců polských lékařů, kteří podepsali během uplynulých pěti dnů deklaraci víry, jež byla minulou neděli odhalena na Jasné Hoře v Čenstochové, nejposvátnějším poutním místě Polska. V textu vytesaném do mramoru se uvádí, že boží právo má přednost před právem lidským, že lidské tělo i život jsou božím darem, a proto svatým a nedotknutelným a že příchod i odchod člověka z tohoto světa závisí výlučně na božím rozhodnutí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to fanatický dokument, ve kterém pět ze šesti bodů zabraňuje lékařům ve výkonu povolání. Více než tři tisíce lékařů se svým podpisem zavázaly, že budou porušovat nejen Hippokratovu přísahu, ale i polské zákony,“ upozornil v pátek portál Natemat.pl.

„Signatáři deklarace upřednostnili své svědomí před vším ostatním. To není gesto pokory k Bohu, ale demonstrace vlastní pýchy,“ napsala v sobotu Gazeta Wyborcza.

Na počest Jana Pavla II.

Dokument, jenž při příležitosti nedávného svatořečení papeže Jana Pavla II. iniciovala Wanda Poltakowská, jeho dlouholetá přítelkyně, mocně podporuje polská katolická církev.

„Má za cíl vyvolat u lékařů přesvědčení, že jejich víra v Boha je důležitější než potřeby a očekávání pacientů,“ uvedl portál.

To znamená, že případy legální interrupce, například po znásilnění, předepisování antikoncepce, ale také umělé oplodnění in vitro či jiné zákroky jsou pro konzervativní signatáře deklarace víry nyní už nepřijatelné.

Ve zdravotnictví nemáte co dělat, vzkázali jim ostatní lékaři

„Lékaři, kteří podepsali deklaraci víry o tom, že vše je v rukách božích, už nemají v ambulancích či nemocnicích co dělat a měli by na své povolání urychleně rezignovat a odejít ze zdravotnictví,“ prohlásila profesorka Monika Plateková z varšavské univerzity.

„Ukažme, že v Polsku jsou lékaři, kteří skládali přísahu před rektorem a ne před biskupem. Ukažme, že nás neřídí duch svatý, ale dobro a potřeby pacienta tak, jak to přikazuje Kodex lékařské etiky,“ píše se ve stanovisku lékařů, kteří nesouhlasí se signatáři deklarace víry.

Podle údajů polské Hlavní lékařské komory k loňskému roku činí počet lékařů v zemi necelých 120 tisíc bez zubařů. Polsko má 38,5 miliónu obyvatel.

Ministerstvo nemůže právně zakročit

„Proti lékařům, kteří podepsali deklaraci víry, není možné právně zakročit, protože je to jejich soukromá iniciativa. Pokud se však pacientovi nedostane od lékaře pomoci, protože ten se bude schovávat za svou víru či podepsanou deklaraci, anebo namísto léků bude používat svěcenou vodu, pak zakročíme,“ uvedl pro televizi TVN24 Slawomir Neumann, náměstek polského ministra zdravotnictví.

„Jen aby to, jako obvykle, netrvalo až příliš dlouho,“ odtušila moderátorka televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám