Hlavní obsah

Šéf CIA byl v Kyjevě

Kyjev
Aktualizováno

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan navštívil o víkendu ukrajinské hlavní město Kyjev. V pondělí to potvrdil mluvčí Bílého domu. Na Brennanovu návštěvu upozornil už o víkendu uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který tvrdí, že CIA dění na Ukrajině ovlivňuje.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA John Brennan

Článek

Brennanova návštěva Kyjeva byla podle mluvčího amerického prezidenta Jaye Carneyho součástí jeho cesty po Evropě a bylo by „absurdní” domnívat se, že šlo o něco jiného, než o posílení bezpečnostní spolupráce.

O tom, že ředitel CIA byl v Kyjevě, informovala ruská agentura Interfax i uprchlý prezident Janukovyč. Ten prohlásil, že americká služba stojí za rozhodnutím ukrajinské vlády použít sílu proti proruským vzbouřencům na východě země. Naopak Kyjev Janukovyče viní z toho, že na Ukrajinou pozval ruské tajné služby. [celá zpráva]

CIA Brennanovu návštěvu nepotvrdila, ani nevyvrátila. Popřela však, že by její šéf podněcoval ukrajinské úřady k nějakým „taktickým operacím“. „Stejně jako další přední američtí představitelé ředitel Brennan pevně věří, že diplomatické řešení krize mezi Ruskem a Ukrajinou je jediným možným řešením,“ uvedla.

EU rozšíří sankce

Mluvčí Bílého domu Carney v pondělí ke krizi ještě poznamenal, že USA se spojenci zvažují rozšíření sankcí vůči ruským zástupcům. Podle něj budou omezení Rusko „něco stát“. Carney však vyloučil vojenskou pomoc Ukrajině.

O rozšíření sankčního seznamu mezitím v Bruselu rozhodli šéfové diplomacií členských států Evropské unie. Podrobnosti má připravit zahraniční služba EU. Je to už podruhé, co unie rozšiřuje původní seznam ruských představitelů, kteří budou mít zapovězen vstup na území unie a případně jim bude zmrazen majetek a konta.

Operuje zde ruská GRU, tvrdí Kyjev

Podle Kyjeva naopak na východě Ukrajiny podněcují nepokoje ruští agenti. Ukrajinská vláda varovala, že by kvůli tomu mohla dát uzavřít hranici s Ruskou federací.

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Skupina aktivistů se v neděli sešla na Rudém náměstí, podobně jako jejich předchůdci před 45 lety. Ilustrační foto

Podle ukrajinské bezpečnostní služby SBU se na Ukrajině angažuje ruská vojenská rozvědka GRU. Ukrajinci v pondělí na internetu zveřejnili několik telefonátů, které to mají dokazovat. Údajní příslušníci se ve zveřejněných hovorech baví o dodávkách zbraní a munice a zmiňují také úspěch nachystané léčky ve Slavjansku. Tam proruské síly obsadily sídlo SBU i radnici a kontrolují i letiště. Jejich předák požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o vojenskou pomoc, jelikož prý hrozí, že Kyjev provede genocidu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám