Hlavní obsah

Rusko Janukovyče nevydá, žádá neutralitu Ukrajiny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko požaduje právní záruky budoucí neutrality Ukrajiny. V pátek to oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, přičemž se ale ohradil proti legitimizování nové ukrajinské vlády. Ruské úřady současně oznámily, že nevydají bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče zpět do vlasti, kde čelí obvinění z podílu na vraždách demonstrantů v Kyjevě.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Samozřejmě, že je třeba záruky zachování Ukrajiny jako neangažovaného státu. Jsme přesvědčeni, že Ukrajina, náš soused a spřátelený národ, nesmí být předmětem sporu, ale spíše spojnicí zaručující stabilitu a spolupráci v Evropě,“ řekl Lavrov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Požadavek na neutralitu podle agentury Reuters podtrhuje obavy Moskvy z připojení Ukrajiny k Severoatlantické alianci. Pro ně se sice vyjádřil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, ale vyhradil se proti němu americký prezident Barack Obama i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Lavrov potvrdil, že se Rusko zúčastní vůbec prvních čtyřstranných jednání o Ukrajině. Zástupci Ukrajiny, Ruska, EU a USA se sejdou příští čtvrtek v Ženevě. Podle šéfa ruské diplomacie by se měla probírat také otázka ukrajinského dluhu za dodávky ruského plynu. Ruský prezident Vladimir Putin kvůli němu ve čtvrtek předáky EU varoval, že by jejich země mohl postihnout výpadek dodávek. [celá zpráva]

Lavrov: Nechme Kyjev a jednejme s regiony

Podle Lavrova je možné deeskalovat napětí kolem dění na Ukrajině, má to ale své podmínky. „Věříme, že deeskalace krize na Ukrajině je naprosto možná, ale k tomu je nezbytné, aby skončilo legitimizování 'vlády Majdanu' za každou cenu,“ prohlásil a vyzval také k zahájení dialogu s jednotlivými regiony na Ukrajině. Narážel zejména na oblasti na východě, kde proruské síly horují za vyhlášení nezávislosti.

Kyjev dal vzbouřencům, kteří obsadili v některých městech sídla úřadů, dvoudenní ultimátum, které v pátek končí, jinak použije sílu.

Janukovyče Rusko nevydá

Mezitím ruský generální prokurátor Jurij Čajka oznámil, že Rusko nevydá na Ukrajinu uprchlého prezidenta Viktora Janukovyče. „Nevidíme pro vydání žádné důvody,“ řekl agentuře Interfax.

Foto: ČTK/AP

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ukrajina na Janukovyče a na další představitele jeho vlády vydala zatykač kvůli zastřelení asi stovky lidí během únorových nepokojů v Kyjevě. Exprezident popírá, že dal do lidí střílet.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám