Hlavní obsah

Ukrajinský oligarcha Firtaš může přijít o své impérium, obvinili ho z korupce

Právo, brw, KOV

Americké ministerstvo spravedlnosti odhalilo detaily obvinění, jež vzneslo proti ukrajinskému oligarchovi Dmytru Firtašovi (48). Ten byl minulý měsíc po zatčení v Rakousku posléze propuštěn na rekordní kauci činící v přepočtu 3,4 miliardy korun z vídeňského vězení, kam se dostal na žádost FBI.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Firtaš

Článek

Firtaš čelí v USA obvinění z úplatkářství, vydírání a praní špinavých peněz – to vše ve zločinném spolčení, napsal v pondělí ruský list Kommersant.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle americké prokuratury společně s dalšími obviněnými předal oligarcha indickým politikům v roce 2006 úplatek ve výši 18,5 miliónu dolarů (361 miliónů korun) s cílem získat kontrolu nad ložisky nerostných surovin na východě Indie. Spojené státy proto žádají o vydání Firtaše z Rakouska a chtějí zablokovat jeho aktiva v hodnotě tří miliard dolarů. Podle listu by se tak magnát musel vzdát značné části svého impéria.

Ministerstvo spravedlnosti USA uvedlo, že kromě ukrajinského oligarchy se údajného zločinného spolčení zúčastnili maďarský podnikatel András Knopp, ukrajinský byznysmen Suren Gevorgjan a čtveřice regionálních indických politiků a podnikatelů. V inkriminované operaci podle listu figuruje firma Bothly Trade, která patří do Firtašovy Group DF a jež měla získat práva na těžbu nerostů včetně strategicky důležitého ilmenitu, jenž je zdrojem titanu.

Střídají se u něj ukrajinští politici

Formálním důvodem pro podání žaloby v USA je podle Kommersantu skutečnost, že většina podezřelých převodů se uskutečnila prostřednictvím amerických bank.

Firtaš je znám především jako byznysmen s těsnými vazbami na Rusko. Jeho firma Ostchem byla druhým největším obchodním partnerem ruského Gazpromu na Ukrajině, má pobočky také v Estonsku a Tádžikistánu.

Group DF má velmi široké pole působnosti od těžby nerostů přes chemický průmysl až po obchod s nemovitostmi a finanční služby. Firtaš má úzké kontakty na ruského prezidenta Vladimira Putina. Experti nevylučují, že se podílel na vytváření okupačního scénáře pro Krym. Ostatně – i tam má několik podniků.

Diskrétně a prakticky v utajení navštívili v minulých dvou týdnech ve Vídni Firtaše významní ukrajinští političtí hráči – Vitalij Kličko i prezidentský kandidát a oligarcha Petro Porošenko. Firtaš údajně vyslovil podporu právě Porošenkovi.

Několik dnů po návštěvě u Firtaše se Kličko vzdal prezidentské kandidatury.

Informoval o tom rakouský deník Die Presse s tím, že za Firtašem byl předtím také bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, což listu potvrdily rakouské úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám