Hlavní obsah

Nepokoje na východě Ukrajiny avizují ruský útok, varoval Jaceňuk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na východě Ukrajiny se podle premiéra Arsenije Jaceňuka uskutečňuje plán, který má zemi destabilizovat a umožnit vpád ruských vojsk. Řekl to v pondělí na krizovém zasedání vlády, uvedla agentura Interfax-Ukrajina. Mimořádné jednání bylo svoláno, protože o víkendu separatisté útočili ve třech městech na východě Ukrajiny – v Luhansku, Doněcku a Charkově.

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Jaceňuk vyzval obyvatele východních regionů, aby byli zodpovědní a udělali vše pro zachování celistvosti země: „Chtěl bych se obrátit především na všechny obyvatele východních oblastí Ukrajiny. Každému je jasné, že tam probíhá protiukrajinský, protidoněcký, protiluhanský a proticharkovský plán. Plán na destabilizaci situace, plán, aby mohla cizí vojska překročit hranici a obsadit území naší země, což nedopustíme.“

O víkendu zažila města Charkov, Doněck a Luhansk silné protesty separatistů. [celá zpráva]

V Luhansku drží budovu tajné služby SBU a zmocnili se zbraní. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Proruští separatisté zabarikádovaní před budovou místní samosprávy v Doněcku

Jaceňuk také vyjádřil přesvědčení, že lidé v těchto oblastech chtějí žít v jednotné zemi.

„Jakékoli další výzvy k federalizaci se jeví jako politika ke zničení ukrajinské státnosti se scénářem, který napsala Ruská federace. Jeho cílem je rozdělení a zničení Ukrajiny a přeměna části Ukrajiny v oblast poroby pod diktaturou Ruské federace. K tomu však nedojde,“ prohlásil premiér.

Varoval současně, že oznámení Moskvy o stahování vojsk od ukrajinských hranic se nezakládá na pravdě, protože tam ruské jednotky zůstávají. Stahování popírá také NATO. [celá zpráva]

„Ve skutečnosti nikdo nestáhl žádná vojska,“ řekl Jaceňuk. Podle něj to jsou prázdné ruské proklamace.

Reklama

Výběr článků

Načítám