Hlavní obsah

Turecko zablokovalo Twitter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko v pátek nad ránem zablokovalo přístup k mikroblogové síti Twitter. Informoval o tom na svém webu deník Hürriyet. Tím by se začala naplňovat varování premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, jenž ve čtvrtek pohrozil zákazem komunitních internetových sítí včetně Twitteru.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecký list s odvoláním na vládní zdroje napsal, že lidé odpovědní za provozování Twitteru ignorovali několik soudních rozhodnutí, která na základě stížností tureckých občanů internetovou platformu vyzývala k odstranění některých linků. Twitter v pátek svým uživatelům radil, jak lze blokádu sítě obejít.

Nepřijatelné, ozval se prezident

Erdogan už v minulosti přitom označil internetovou komunikaci za zhoubnou, protože turecká opozice ji využívá k organizování protivládních protestů. Za jednoho z původců istanbulských protestů před několika měsíci označil právě mikroblogovou síť Twitter.

Za nepřijatelný krok ale označil soudní nařízení o zablokování sítě turecký prezident Abdullah Gül. Uvedl, že odstaveny mohou být nanejvýš jednotlivé účty.

Protivládní nálady nepolevují

Velké protesty v Istanbulu začaly loni v červnu původně kvůli kácení stromů v parku Gezi u Taksimského náměstí. Postupně se k nim přidávalo stále více lidí, až se demonstrace rozšířily po celé zemi. Při střetech s policií bylo zraněno na 8000 lidí, několik tisíc osob bylo zatčeno.

Protivládní nepokoje trvají dodnes, a to kvůli korupčním skandálům Erdoganovy vlády i jejím kontroverzním krokům. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V únoru Turci vyšli do ulic kvůli zákonu, který zpřísňuje dohled nad internetem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám