Hlavní obsah

Chirurgové vrátili zraněnému tvář pomocí 3D tiskárny

Týmu britských lékařů se podařilo pomocí 3D tiskárny rekonstruovat tvář pacienta, který utrpěl těžká zranění při nehodě na motorce. Devětadvacetiletý Steven Powers měl frakturu lebky, zlomené obě lícní kosti, které se posunuly, zlomenou horní čelist a nos. V důsledku rozsáhlých zlomenin se mu posunulo oko.

Lékaři rekonstruovali pacientovi tvář pomocí modelů z 3D tiskárnyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Na nehodu si vůbec nevzpomínám. Vím jen, co se stalo pět minut předtím, než k ní došlo. Probudil jsem se až po měsíci v nemocnici,“ uvedl Power.

Nehoda se mu stala před dvěma lety a neochránila ho ani helma. Zhruba  po měsíci ho lékaři propustili do domácího léčení. Tvář měl znetvořenou a před sebou vidinu mnoha operací s nejasným výsledkem.

Beznadějného případu se ujal tým vědců z  Centra aplikované technologie rekonstrukční chirurgie pod vedením Adriana Sugara. Specialisté se rozhodli využít technologii 3D tiskárny.

Operace trvala osm hodin

Chirurgům se podařilo v počítači obnovit rysy jeho tváře a potom obraz poslat do 3D tiskárny. Tato technologie už byla v chirurgii uplatněna mnohokrát, avšak Powers může být prvním pacientem, u kterého se během léčení používala 3D tiskárna ve všech stádiích operace – od plánování až po zhotovení implantátu.

Jednotlivé komponenty vytvořili belgičtí specialisté na tiskárně 3D z titanového prášku. Titan je odolný a lidské tělo proti němu „příliš neprotestuje“.

Operace trvala osm hodin. Lékaři byli po zákroku spokojení. Nadšení panuje především v přesnosti, s jakou jsou implantáty pomocí 3D tiskárny vyrobené.

Implantáty vyrobené pomocí tiskárny 3D vrátily zpět do života nejen Powerse, ale do budoucna mohou pomoci dalším pacientům. „Tento způsob rekonstrukcí je vhodný pro opravdu komplikované případy,“ řekl Sean Peel, jeden z týmu lékařů.

Představa, že lze vytvořit kosti, orgány a tkáně tak, že se vytisknou na 3D tiskárně, je zavádějící. Ve skutečnosti je to velmi složitý proces počítačově řízeného nanášení různých látek v tenounkých vrstvičkách až do vytvoření zadaného objektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám