Hlavní obsah

Boeing s dvěma sty cestujícími unesl do Švýcarska jeho pilot, utíkal okénkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženera
Aktualizováno

Etiopský letoun Boeing 767 se 193 cestujícími na palubě, především Italy, unesl v pondělí druhý pilot. Stroje se zmocnil, když byl kapitán na toaletě. Uvedla to britská BBC s odvoláním na švýcarské úřady. Letadlo přistálo na mezinárodním letišti v Ženevě v pondělí ráno. Únosce se podařilo zadržet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ženevě přistál unesený boeing s dvěma sty cestujícímiVideo: Reuters

 
Článek

Pilot, který boeing unesl, se po přistání na ženevském letišti pokusil utéci z letadla okénkem, uvedl list Guardian. Spouštěl se po provazu. Policie ve své stručné zprávě uvedla, že skončil v jejích rukou: „Únosce zadržen, situace pod kontrolou, žádní zranění.” Nebyl ozbrojen.

Druhý pilot, narozený v roce 1983, žádal podle policejního mluvčího Pierre Greangeana o azyl ve Švýcarsku, protože mu prý hrozí v Etiopii pronásledování. Domáhal se alespoň ujištění, že nebude vydán do vlasti. O azylu mluvil při komunikaci s věží, která už unikla na veřejnost. Autentičnost záznamu ale nebyla zatím potvrzena.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Švýcarská policie u uneseného Boeingu 767 etiopských aerolinií

Etiopská letecká společnost Ethiopian Airlines před zveřejněním informací o tom, kdo stál za únosem, uvedla, že posádka boeingu na letu ET702 do Říma „byla násilím donucena“ letět do Ženevy.

„Letoun bezpečně přistál na ženevském letišti. Všichni cestující a posádka jsou v bezpečí na ženevském letišti,” uvedly aerolinky.

Švýcarská policie potvrdila, že stroj byl unesen a že únosce zadržela.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Startující letadlo přelétává nad uneseným Boeingem 767

Podle Reuters letoun před přistáním dlouho kroužil nad Ženevou. Podle mluvčího letiště Bertranda Staempfliho přistál Boeing 767-300 v 6:10.  Do Říma měl přiletět ve 4:40. Z Addis Abeby odstartoval v 21:30.

Stroj byl unesen, když letěl nad Súdánem, uvedl švýcarský list Tribune. Původně se spekulovalo, že za únosem stojí cestující, kteří přistoupili v Chartúmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám