Hlavní obsah

Švýcarsko torpédovalo dohodu s Chorvatskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarsko odmítlo podepsat navrhovanou dohodu o volném pohybu s Chorvatskem, nejmladší členskou zemí EU. V neděli to oznámila BBC. Na znění smlouvy, jež měla zajistit Chorvatům neomezený přístup na švýcarský pracovní trh, se přitom obě strany dohodly loni v srpnu, měsíc po vstupu Chorvatska do EU.

Foto: Archiv swiss-image.ch (Andrea Badruttová)

Švýcarsko odmítlo podepsat navrhovanou dohodu o volném pohybu s Chorvatskem. Ilustrační foto

Článek

Změnu postoje zdůvodnila švýcarská ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugová v telefonátu šéfce chorvatské diplomacie Vesně Pusičové výsledkem referenda, v němž se Švýcaři velmi těsně rozhodli pro omezení přistěhovalectví.

„Bilaterální dohoda nebude moci být podepsaná v této podobě. Hledáme řešení, které by zajistilo, že Chorvati nebudou v otázce pohybu osob diskriminováni,“ řekla Sommarugová.

Těsná většina Švýcarů se v plebiscitu předminulou neděli vyslovila za zavedení striktních kvót pro cizince, což odporuje dohodám o svobodném pohybu mezi Švýcarskem a EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám