Hlavní obsah

Babiš: Učitelům, policistům ani hasičům se přidávat nebude

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nový ministr financí Andrej Babiš odmítl, že by souhlasil se zvýšením platů policistů, hasičů nebo učitelů. Řekl to při své první zahraniční cestě, při které zamířil na Slovensko. Tam se setkal se svým protějškem Petrem Kažimírem. Šéf české státní kasy dodal, že je pro něj Slovensko inspirací v efektivitě výběru daní. Babiš se v Bratislavě také zúčastnil soudu o své údajné spolupráci s komunistickou StB.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Babiš a Peter Kažimír (uprostřed) po jednání ministrů financí ČR a SR.

Článek

Svým nesouhlasem se zvýšením platů učitelům, hasičům a policistům se Andrej Babiš může dostat do střetu se svými vládními kolegy z ČSSD. Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek při svém uvedení do úřadu prohlásil, že nová vláda má v plánu navyšovat mzdy policistům a zajistit proplácení přesčasů. Nechce prý zapomenout ani na hasiče.

„Policie byla v minulých letech decimována rozpočtovými škrty. Tato situace se už opakovat nebude, chceme policii personálně stabilizovat a nechceme v žádném případě snižovat počty policistů," doplnil Chovance premiér Bohuslav Sobotka.

Zvýšit platy učitelům by chtěl i nový ministr školství Marcel Chládek. Podle jeho představ by měly vyrůst v průměru na 28 až 32 tisíc korun hrubého měsíčně, řekl nedávno serveru Aktuálně.cz.

Babiš ale při cestě na Slovensko vyloučil, že by souhlasil se zvýšením platů hasičů, učitelů a policistů. „Myslím si, že to není moc dobrý nápad. My jsme noví a měli bychom nejdříve ukázat, kde budeme šetřit. Všichni kolegové ve vládě chtějí valorizovat, ale my máme jasný program a jasnou koaliční smlouvu,“ řekl.

Babiš také zmínil, že slovenská levicová vláda premiéra Fica se podle něj stará, aby stát měl peníze. „U nás se koaliční partner spíše stará o to, co naslibuje,“ dodal.  

Slovenská inspirace

Andrej Babiš po jednání se svým protějškem Petrem Kažimírem ocenil fungování slovenského ministerstva financí. „Inspiroval jsem se v efektivitě, v opatřeních na výběr daní a zabránění podvodů,“ uvedl Babiš. Oba ministři se zmínili také o účtenkové loterii, kterou Slovensko loni zavedlo.

V Bratislavě Babiš také odmítl, že by jeho cestu na Slovensko platili daňoví poplatníci.

„Je to pracovní návštěva. Přiletěl jsem letadlem s kolegy z mojí firmy. Mám tu své soukromé auto, svého řidiče. Český stát to nestojí ani korunu. Jak jsem slíbil, když jsem šel do politiky, posílám poslanecký i ministerský plat na charitu. Pro český stát budu pracovat zdarma a nadále budu platit velké daně, jak to dělám už několik let,“ řekl novinářům.

Šéf hnutí ANO se ve čtvrtek také zúčastnil přelíčení o své údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Babiš popírá, že by s StB vědomě spolupracoval, a podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN).

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

„Přijel jsem k soudu, protože kdybych nepřišel, tak by mě zase kritizovali. Jsem na služební cestě a zároveň jdu k soudu. Jsem přesvědčený, že soud vyhraju,“ uvedl k soudnímu přelíčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám