Hlavní obsah

Historické městečko v Norsku zpustošil požár, hašení komplikovaly bezpilotní stroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Nejméně 30 budov zničil rozsáhlý požár, který v noci na neděli zachvátil část historického městečka Lærdalsøyri na západě Norska. To je známé svými jedinečnými dřevěnými domy. Záchranáři evakuovali několik stovek z celkem 1 150 obyvatel. 90 lidí museli v nemocnici ošetřit lékaři.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v norském městečku Lærdalsøyri

 
Článek

Hasiči bojovali s plameny ještě v neděli ráno. Odpoledne už měli oheň pod kontrolou a ze spálenišť jen stoupal dým. Policie ale obyvatele varovala, že na některých místech může znovu začít hořet.

Foto: Arne Veum, ČTK/AP

Stoupající dým ze spáleniště po nočním požáru

Obyvatelé podle BBC mluvili o šoku, který jim požár způsobil a následky popsali jako „strašlivou“ zkázu.

S hašením požáru pomáhaly i vrtulníky, práci ale komplikoval silný vítr. Plameny zničily nejméně 30 budov.

Foto: Marit Hommedal, ČTK/AP

Požár zničil 23 domů.

Deník VG citoval jednoho z policistů, který uvedl, že zásah hasičského vrtulníku se zpozdil kvůli tomu, že nad místem požáru prolétaly bezpilotní stroje, pravděpodobně norských médií, a pořizovaly fotografie požáru.

„Musíme zdůraznit, že pokud někdo používá bezpilotní letouny, nesmí to dělat nad místem (požáru),“ řekl policejní mluvčí Nils Erik Eggen. „Může to vytvořit nebezpečnou situaci a ohrozit vrtulníky,“ dodal.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Důsledky nočního požáru

V městečku Lærdalsøyri je vzácný dřevěný sloupový kostel a řada dalších dřevěných domů starých několik stovek let. Místo je proto oblíbeným cílem turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám