Hlavní obsah

Janukovyč chce podle Ashtonové do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová ve čtvrtek prohlásila, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií podepsat chce.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová.

Článek

Ashtonová tento týden s Janukovyčem jednala v Kyjevě. Ukrajinský prezident jí prý „dal jasně najevo, že asociační dohodu hodlá podepsat”. Krátkodobé ekonomické a finanční problémy, s nimiž se Ukrajina potýká, by podpis dohody o přidružení a volném obchodu mohl zmírnit, protože by přinesl investice z EU, řekla Ashtonová podle agentury AP.

Ve středu dal ukrajinský premiér Mykola Azarov najevo, že by Ukrajina v případě podpisu potřebovala půjčku dvacet miliard eur.  [celá zpráva]

Ashtonová dodala, že hospodářské problémy Ukrajiny "lze řešit podporou nejen ze strany institucí EU, ale vlastně tím, že (Janukovyč) podpisem asociační dohody ukáže jasný ekonomický plán". Podpis pak "pomůže přivést právě takové investice, které (Ukrajina) potřebuje", zdůraznila šéfka unijní diplomacie. Přitom upozornila, že ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov má odpoledne o asociační dohodě v Bruselu jednat s komisařem Štefanem Fülem.

Ukrajinský prezident minulý měsíc přípravu chystaného přidružení Ukrajiny k EU přerušil a z podpisu příslušné dohody na summitu ve Vilniusu sešlo. Panují obavy, že krajina, která se potýká s vážnými ekonomickými problémy, dává přednost těsnějším vztahům s Ruskem, které si sbližování postsovětských republik s EU nepřeje. Rusko nabízí celní unii.

Putin hájí celní unii

K situaci na Ukrajině se ve čtvrtek vyjádřil ve svém poselství o stavu země i ruský prezident Vladimir Putin. Řekl, že celní unie se zakládá na rovnoprávnosti všech členů a přinese Kyjevu hospodářské výhody. Moskva se podle ruského prezidenta rozhodně nesnaží získat nadvládu nad regionem: "Neusilujeme o to, abychom byli označováni za supervelmoc... ani se nesnažíme nikoho učit, jak má žít," prohlásil Putin.

"Doufám, že všechny politické síly v zemi (na Ukrajině) dosáhnou dohody v zájmu ukrajinského lidu a naleznou řešení všech problémů, které se nahromadily," uvedl Putin k pokračujícím masovým demonstracím v Kyjevě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční protesty v KyjevěVideo: Reuters

Janukovyč původně dával najevo zájem o přidružení k EU, po tajném jednání v Moskvě ale obrátil v obavách z ekonomických dopadů, které by to mohlo mít. [celá zpráva]

To vyvolalo protesty prozápadní opozice na Ukrajině, které trvají už tři týdny. Podle agentury DPA strávilo mrazivou noc na dnešek v centru ukrajinské metropole přes 5000 demonstrantů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám