Hlavní obsah

Ukrajinský premiér chce 20 miliard eur za podpis dohody s EU

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský premiér Mykola Azarov ve středu oznámil, že jeho vláda je pro podpis asociační dohody s EU. Uvedl však, že v tom případě bude Ukrajina potřebovat půjčku ve výši dvaceti miliard eur. Země se na prosincové schůzce v Moskvě nechystá přistoupit k celní unii s Ruskem.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský premiér Mykola Azarov.

Článek

Azarov řekl podle listu Ukrajinskaja Pravda, že má stejné přání jako demonstranti na náměstí Nezávislosti: „Ti, kteří vyšli na náměstí, požadují rychlé podepsání asociační dohody s EU. Vláda také upřednostňuje podpis dohody, ale chceme dosáhnout situace, kdy se budou minimalizovat dopady na ekonomiku Ukrajiny.“

Ta je ve špatném stavu. HDP letos podle posledních odhadů bude mít nulový růst. Na příští rok přitom potřebuje Ukrajina 14 až 18 miliard dolarů na splátky půjček a úhrady za plyn.

Celní unie s Ruskem se v prosinci nepodepíše 

Týden před plánovaným podpisem asociační dohody přijel Viktor Janukovyč do Moskvy na neohlášenou návštěvu. Jednal o nabídce celní unie s Ruskem a ruský prezident Vladimir Putin mu dal jasně najevo, že po podpisu asociační dohody se zhorší ekonomické vztahy obou zemí.

Azarov nicméně ve středu prohlásil, že na další plánované schůzce v Moskvě 17. prosince se celní unie s Ruskem nepodepíše.

"Chci okamžitě ukončit spekulace a říci, že (na schůzce) nedojde na žádné rozhovory o celní unii," prohlásil ve středu Azarov na jednání ukrajinské vlády.

EU už jednu žádost o půjčku zamítla

Azarov ve středu řekl: „Předložili jsme návrh na řešení situace, jímž je finanční pomoc Ukrajině. Odhadli jsme, že jde o dvacet miliard eur. Nejde o nevratnou půjčku.“

Dodal ještě, že půjčka není potřeba urgentně.

Jak se Brusel k žádosti o půjčku postaví, není jasné. Janukovyčovu žádost o 160 miliard eur, s níž přišel koncem listopadu jako s podmínkou pro podpis asociační dohody, EU zamítla. V rámci asociační smlouvy nabízela unie technickou pomoc ve výši "pouhých" 610 miliónů eur.

Janukovyč jel i do Číny

Viktor Janukovyč se snažil během demonstrací najít řešení. Navštívil Čínu, která slíbila investice ve výši osmi miliard dolarů, ale jen dvoumiliardovou půjčku, jejíž polovina by byla ve zboží.

Peking už dříve poskytl Ukrajině desetimiliardovou půjčku. Mezinárodní měnový fond schválil v roce 2011 půjčku ve výši 15 miliard dolarů, ale podmínil ji měnitelností ukrajinské hřivny a odstraněním dotací na energie pro maloodběratele, což by ale položilo chudé ukrajinské domácnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám