Hlavní obsah

Gripeny by mohly chránit i Slovensko, připustil ministr

Právo, Tomáš Loskot, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda slovenské vlády a ministr zahraničí Miroslav Lajčák připustil, že české nadzvukové stíhačky Gripen by mohly v budoucnosti chránit i slovenské nebe. Slovenskému letectvu totiž končí životnost ruských strojů Mig a společná ochrana vzdušného prostoru by mohla být cestou, jak efektivně snížit výdaje na obranu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Miroslav Lajčák

Článek

„Jsme dohodě blíže než kdykoli předtím,“ prohlásil Lajčák v pondělí v Praze.

Lajčák současně varoval, že euroatlantické vztahy právě procházejí krizí důvěry, což je mimo jiné důsledkem afér kolem exagenta amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který upozornil na špiclování Evropanů ze strany NSA.

Vicepremiér upozornil, že v poslední době navštívil USA dvakrát a byl překvapen nízkým zájmem Washingtonu o zahraniční politiku. „Nikdy jsem nezažil USA tak zahleděné do sebe jako právě teď,“ prohlásil.

K obnovení vzájemné důvěry je podle něj potřeba především obnovení intenzívního dialogu, především ve formě summitů EU-USA.

Musíme být jednotní

Pro euroatlantické společenství bude podle Lajčáka mimořádně důležitý vývoj v arabském světě. V zemích, které zasáhlo tzv. arabské jaro, se podle něj nestřetává levice a pravice jako v Evropě, ale umírněnější a radikální síly. USA a EU by se v těchto oblastech měly výrazně angažovat, udržovat otevřenost tamních politických systémů či intenzívně komunikovat s nevládním sektorem.

Ministr zdůraznil, že klíčem pro řešení konfliktů je jednota mezinárodního společenství, což se podle něj prokázalo při řešení situace kolem syrského chemického arzenálu či při hledání dohody o íránském jaderném programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám